IslamBosna.ba – Premijer Turske, Ahmed Davutoglu održao je danas govor pred studentima i akademskim radnicima na Univerzitetu 19. maj u Samsunu a u povodu početka akademske godine. Tema izlaganja bila je „Nova vizija Turske i univerziteti.“

U svom izlaganju, turski premijer se osvrnuo i na nedavnu dozvolu nošenja hidžaba djevojkama od petog razreda škole, kazavši: „Ukinuli smo zabranu nošenja hidžaba u školama i to je neopoziva odluka. To je bio jedan od prvih poteza naše vlade i to je želja našeg naroda. Od te odluke nema odustajanja. Nećemo dozvoliti nikome da se u Turskoj igra sa pitanjem hidžaba, kao što nećemo dozvoliti nikome da osporava prava i djevojaka bez hidžaba.

Premijer se osvrnuo i na nastojanje nekih krugova da se izjednači IDIŠ i učenje islama. On je kazao: „Zajednička karakteristika svih onih koji islam danas identificiraju sa IDIŠ-om je neznanje. Zvjerstva i barbarizam IDIŠ-a danas je također proizvod neznanja. Islam i islamska civilizacija koju su formirala muslimanska društva ne može se identificirati sa IDIŠ-om niti se IDIŠ može identificirati sa islamom”.

Premijer Davutoglu je također govorio i o značaju obrazovanja za viziju moderne i nove Turske. I sam univerzitetski profesor, premijer je istakao da je najčasnija zadaća koju čovjek može obavljati podučavanje drugih ljudi a najveća počast biti član univerziteta.

Univerzitet 19. maj se nalazi u Samsunu, gradu na sjeveru Turske, na obali Crnog mora i smatra se jednim od najvećih turskih univerziteta i simbolom turskog obrazovnog sistema. Ime je dobio po datumu kada je 1919., godine iniciran rat za nezavisnost Turske.

IslamBosna.ba