IslamBosna.ba– Turski premijer Ahmet Davutoglu je kazao kako ne uzima zaozbiljno izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina i da se samo nasmije umjesto da odgovori na njih.
“Mislim da je on još uvijek u svojim starim danima KGB-a. Njegova tvrdnja o porodici predsjednika je tipična propaganda u sovjetskom stilu. Svaku njegovu izjavu svijet ismijava na sarkastičan način. Nemoguće je da ga uzmemo zaozbiljno”, kazao je Davutoglu na povratku sa svog putovanja u Brisel gdje se održavao samit osam lidera EU.
“Kada pogledam Putina, vidim stari sovjetski mentalitet davanja izjava, umjesto izabranog vođe demokratske zemlje”, kazao je premijer Turske.
“Izgleda da je Putin tek primjetio da je Turska muslimanska zemlja i da smo mi vođe islamske zemlje”, dodao je on.

Turska neće povući svoje snage iz Iraka

“Razgovarao sam sa američkim potpredsjednikom Joe Bidenom više nego jedanput, i oni mi nikada nije rekao da povučemo turske snage iz Iraka. On nam je samo savjetovao da postignemo koncenzus sa Irakom”, kazao je Davutoglu.
“Naše prisustvo u Iraku će ostati. Dozvola od iračke vlade ne može doći u pitanje. Mi moramo štititi naše vojnike tamo, tako da smo poslali naše jedinice. Nedavni razvoj događaja je pokazao ispravnost Turske”, kazao je Davutoglu.
“Želio bih da Irak može kontrolisati svoje granice i da naše jedinice nisu tamo. Ali, ukoliko ne možemo pružiti sigurnost u toj regiji štiteći je od terora PKK-a i IDIŠ-a, mi nećemo biti u stanju da zaštitimo svoju zemlju”.

Pitanje sigurnosti, a ne difuzije

Davutoglu je kazao da turska vlada preuzima sve kako bi očistila područje od terorista, misleći na policijski čas koji je uveden na jugoistoku Turske s ciljem borbe protiv terorista iz Kurdistanske radničke stranke (PKK).
“Mi imamo bliske odnose sa iračkim premijerom Hajderom Abadijem, ali svako treba treba smatrati turske korake u Iraku kao problem sigurnosti, a ne politiku difuzije. Ukoliko povučemo naše vojnike, onda će IDIŠ- ovi militanti početi kontrolisati regiju i to je ozbiljan rizik za Tursku sa kojim se ne želimo suočiti”, zaključio je on.

IslamBosna.ba