IslamBosna.ba– Turska mornarica nastoji doći od Rohingja muslimana koji se nalaze u blizini obala Tajlanda i Malezije, kazao je premijer Turske, Ahmet Davutoglu.
Obraćajući se grupi mladih ljudi u Čankaja palati 19. maja povodom Dana mladosti i sporta, Davutoglu je kazao da Turska poduzima sve što može kako bi došli do Rohingja muslimana zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz pomoć broda iz Turskih oružanih snaga koji već plovi regijom.
Premijer Davutoglu je rekao: “Veliki je broj mladih među ovih šest hiljada osoba koji su zaplovili iz Mijanmara prema Tajlandu i Maleziji”, dodajući da ovi mladi nemaju 19. maj koji bi obilježavali. “Oni nemaju čak ni planove za sutra. Oni nemaju mogućnost da prave planove za budućnost osim da prežive do sutra ili naredni sat.”

Oko 7.000 do 8.000 Rohingja imigranata zajedno sa imigrantima iz Bangladeša trenutno se nalazi u Malajskom tjesnacu i ne mogu se iskrcati sa brodova u Tajland i Maleziju koje su njihovo primarno odredište.
Usprkos što je UN pozvao vlade Tajlanda, Malezije i Indonezije da zbrinu izbjeglice one ostaju nepopustljive. Oni su i dalje nepoželjni. Tako je brod tajlandske ratne mornarice brod pretrpan izbjeglicama jednostavno oteglio natrag na otvoreno more.
Tajlandska i indonezijska vlada obrazlažu kako bi izbjeglice mogli oteti radna mjesta domaćem stanovništvu i zato ih ne žele prihvatiti
Muškarci, žene i djeca su stigla u dva odvojena broda sa oko 430 i 70 osoba, kazao je Steve Hamilton, zamjenik šefa misije IOM-a u Džakarti, glavnom gradu Indonezije.
Napade na vjerske manjine od strane budističkih grupa u posljednje tri godine je izazvao jedan od najvećih egzodusa na brodova nakon rata u Vijetnamu, gdje je oko 100.000 osoba pobjeglo, prema Chris Lewau, direktoru Arakan projekta. Projekat Arakan prati kretanja Rohingja više od jednu deceniju.

IslamBosna.ba