IslamBosna.ba- Premijer Turske Ahmet Davutoglu, nakon učešća na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, otputovao je u Berlin na sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a kako je ranije najavljeno, glavna tema njihovog sastanka bila je izbjeglička kriza.

Turska je zemlja koja je najviše pogođena izbjegličkom krizom i očekuje od zemalja EU da podijele teret, kazao je u petak Davutoglu.
“Mi ne molimo za novac Evropsku uniju”, kazao je on za njemački DPA, uoči svog službenog razgovora.
“Imamo 2,5 miliona izbjeglica iz Sirije u Turskoj, iz Iraka 300.000. Turska je potrošila gotovo 10 milijardi dolara na izbjeglice. Postoji veliki broj stvari koje treba učiniti zajedno sa EU, zajedno s međunarodnom zajednicom. Ali niko ne može očekivati od Turske da sam podnese cjelokupni teret”. Nakon samita EU- Turska od prošlog novembra, EU je obećala da tri milijarde eura pomoći Turskoj kako bi podržala projekat koji će pomoći poboljšanje životnih uslova izbjeglica u zemlji i kako bi se riješio problem priliva izbjeglica.

Nakon sastanka sa Merkelovom, Davutoglu je kazao na konferenciji za medije da se oko 2,2 miliona Sirijaca sada nalazi u Turskoj.

Turska poduzima sve što je moguće kako bi zaustavila ilegalnu migraciju u Evropu ali će njena ‘vrata’ i dalje biti otvorena za izbjeglei koje bježe od građanskog rata u Siriji, kazao je Davutoglu. On je pohvalio stav Merkelove od početka priliva izbjeglica u Evropu.

“Merkelova je pomogla da se podigne svijest o izbjegličkoj krizi u Evropi kada je bila potpuna tišina”, kazao je Davutoglu.
Turski premijer je opisao sirijske mirovne pregovore kao ‘ključni elemenat’ u prilivu izbjeglica iz Sirije i koji će omogućiti stabilne uvjete u zemlji.
“Nijedan sirijski izbjeglica se neće vratiti u Siriju, ukoliko Assad ostane na vlasti u Damasku”, kazao je Davutoglu.
Njemačka kancelarka Merkle je kazala da su pripreme u toku kako bi se Turskoj isplatile tri milijarde eura kao dio sporazuma između Turske i EU.
Davutoglu, koji se također dotakao problema terorizma, je izjavio da Njemačka i Turska ostvaruju punu saradnju protiv terorističkih grupa, naročito IDIŠ-a i PKK.

IslamBosna.ba