IslamBosna.ba– Turska ne planira da pošalje kopnene snage u Siriju ali se složila sa Sjedinjenim Američkim Državama da će pružati zračnu podršku umjerenim opozicionim snagama koji se bore protiv IDIŠ-a u Siriji, kazao je premijer Turske Ahmet Davutoglu.
Turska je napravila dramatičan preokret prošle sedmice odobravajući pristup svojim zračnim bazama i pokrećući napade protiv IDIŠ-a i kurdskih militanata u Iraku.
“Ukoliko nećemo slati kopnene snage, a nećemo, onda ove snage koje djeluje kao kopnene snage a koje sarađuju sa nama će biti zaštićene”, prenosi Reuters riječi Davutoglua tokom sastanka sa urednicima turskih medija.

“Važan cilj je zračna podrška opozicionoj Slobodnoj vojsci Sirije i drugim umjerenim elementima koji se bore protiv Islamske države”, dodao je Davutoglu.

Mediji također prenose da je kazao da će sirijska kurdska PYD ‘imati mjesto u novoj Siriji’ ukoliko ne bude ometala Tursku, ukoliko prekine sve odnose sa administracijom Bešara el-Assada i bude sarađivala sa opozicionim snagama.

IslamBosna.ba