IslamBosna.ba– Turska je spremna poslati svoje kopnene snage kako bi iskorijenila Islamsku državu Iraka i Levanta (IDIŠ) u Siriji ukoliko dobije međunarodne garancije za svoje granice i uklanjanje sirijskog režima, kazao je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu.

U ekskluzivnom intervju sa CNN-ovom novinarkom Christiane Amanpour, premijer Turske je kazao da bez uklanjanja sirijskog predsjednika Bešara el-Assada, trenutna sirijska ofanziva predstavlja veliku prijetnju kao i prijetnja IDIŠ-a.

„Mi smo spremni da sve  učiniti dok postoji jasna strategija da će nakon IDIŠ-a naše granice biti zaštićene“, kazao je on. „Mi ne želimo više Assadov režim na našim granicima, koji gura ljude prema Turskoj“.

„Ukoliko ode IDIŠ može doći do formiranja druge radikalne organizacije sve dok je Assad na vlasti“, kazao je on.

Davutoglu je naglasio potrebu za sveobuhvatnom međunarodnom strategijom kako bi se porazili teroristički elementi koji predstavljaju prijetnju cijeloj regiji i raseljavaju milione osoba, naročito u nekoliko posljednjih mjeseci.

„Dakle, naš pristup mora biti … ne samo da kaznimo, da zadovoljimo naše javno mnijenje, da kaznimo jednu terorističku organizaciju već da eliminišemo sve terorističke prijetnje u budućnosti, i također da eliminišemo sve brutalne zločine protiv čovječnosti koje je počinio režim,“ kazao je on.

Turska smatra prioritetom uspostavljanje zone zabrane leta i sigurnog utočišta unutar Sirije u blizini turske granice ukoliko međunarodna koalicija predvođena SAD- om želi udružiti snage sa Ankarom protiv IDIŠ-a.

„Želimo zonu zabrane letenja. Želimo sigurno utočište na našoj granici. Inače, sav ovaj teret će i dalje biti na plećima Turske i drugih susjednih zemalja“, rekao je Davutoglu.

Zvaničnici Obamine administracije ponovili su da uspostavljanje zone zabrane letenja niti sigurno utočište nisu dio trenutnog koalicionog pristupa pobjedi nad IDIŠ-om.

Glasnogovornica State Departmenta, Jen Psaki je kazala: „Naš stav se nije promijenio. Naš fokus je na IDIŠ-u. Naravno da ćemo nastaviti da podržavamo sirijsku opoziciju, ali nema ništa novo po tom pitanju“.

Nedavni masovni priljev sirijskih Kurda iz pograničnog grada Kobani bio je jedan od glavnih razloga za ova dva preduvjeta pridruživanja Turske koalicionim snagama u kopnenim operacijama, kazao je on.

Više od 180.000 kurdskih izbjeglica potražilo je utočište u Turskoj od kada je zemlja otvorila granicu 19. septembra, prema Davutogluu.

„Oni koji traže nešto od nas također moraju razumijeti i naše potrebe. Ovo nije jednostrani odnos“, kazao je Davutoglu.

Šef turske vlade usprotivio se koncentrisanju na samo jednu regiju u Siriji i Iraku a ignorisanju ostalih, on ističe da je potrebno formulisati integrisanu stategiju da bi se iskorijenila teroristička prijetnja na širem Bliskom istoku.

„Ukoliko postoji potreba za intervencijom u Kobaniju, mi kažemo da postoji potreba za intervencijom u cijeloj Siriji, duž cijele naše granice“, kazao je on.

Turski parlament odobrio je u četvrtak vojnu akciju u Siriji i Iraku protiv bilo koje terorističke grupe, uključujući i IDIŠ.

Ova odluka dozvoljava vojnu akciju u Siriji i Iraku protiv prijetnji Turskoj i dozvoljava stranim snagama da koriste teritoriju Turske za moguće operacije protiv IDIŠ-a.

Na pitanje da li će Turska poslati kopnene trupe da sačuva Kobani, Davutoglu je ponovio da je Turska spremna da poduzme sve što je potrebno za Kobani, ali slanje vojske je druga odluka.

„Mi čemo uraditi sve što možemo kako bismo pomogli narodu Kobanija jer oni su naša braća i sestre. Mi na njih ne gledamo kao Kurde, Turkmene ili Arape“, kazao je on.

Turski premijer tvrdi da su turski prioriteti u Kobaniju očuvanje života stanovnika koji bježe od IDIŠ-a.

„Naravno, mi sada radimo sa članovima koalicije šta sljedeće poduzeti protiv IDIŠ-a, ne samo u Kobaniju“, kazao je on.

Premijer je također kritikovao ono što je opisao kao ‘nedostatak odgovarajuće akcije’  zemalja Zapada što se  tiče porasta radikalizma u Siriji, na koji ih je Ankara već nekoliko puta upozoravala.

Davutoglu se također osvrnuo na nedavne optužbe potpredsjednika SAD-a, Joe Bidena, koje se tiču pomoći u oružju sirijskim borcima, za koju je kazao da je ‘stvarno nepravedna optužba“.

Tokom obraćanja na Harvard univerzitetu, prošlog četvrtka, Biden je optužio američke ključne saveznike na Bliskom istoku, uključujuću i Tursku, da su dozvolile uspon IDIŠ-a.

„Naši saveznici u regiji su naš najveći problem u Siriji“, kazao je Biden, tvrdeći da su pojedine bliskoistočne zemlje osigurale ‘stotine miliona dolara i  na desetine hiljada tona oružja“ dijeleći ga nasumice svima koji se bore protiv Assada, time spotičući sunijsko- šitski konflikt.

Davutoglu je kazao: „Ono što očekujemo jesu dvije stvari- pravednost i empatija. Prvo empatija. SAD ima granicu sa Meksikom i na obje strane su dvije države. Da li je lako kontrolisati cijelu granicu?“

U telefonskom razgovoru u subotu, Biden se izvinio turskom predsjedniku Redžepu Tajjipu Erdoanu za “bilo kakav zaključak” da je Turska ili njezini saveznici namjerno opskrbljivala ili pomogla rast Islamske države ili drugih ekstremističkih skupina u Siriji, objavila je Bijela kuća.

IslamBosna.ba