IslamBosna.ba-Turski premijer Ahmet Davutoglu je u četvrtak uporedio svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua sa osobama koje su izvele napad prošle sedmice u Parizu, kazavši kako su oni počinili zločine protiv čovječnosti.

Davutoglu je na konferenciji za novinare kazao da je izraelsko bombardovanje Gazze kao i izraelski napad iz 2010. na Flotilu slobode koju je predvodila Turska na putu do Gazze,  kada je ubijeno deset turskih državljana, istovjetno sa napadom u Parizu, gdje se među mrtvima nalaze i kupci u jevrejskom supermarketu.

Njegov komentar će se vjerovatno naći u ratu riječi između bivših saveznika- izraelski krajnje desničarski ministar vanjskih poslova, Avigdor Lieberman nazvao je predsjednika Tajjipa Erdoana ‘antisemitskim nasilnikom’ u srijedu nakon što je Erdoan kritikovao Netanyahuovo prisustvo na maršu u Parizu.

Turski lideri osudili su napad na satirični sedmičnik Charlie Hebdo, u kojem su naoružani napadači ubili 12 osoba, ali su također upozorili da porast islamofobije u Evropi rizikuje raspirivanje nemira.

Davutoglu je također prisustvovao na maršu u Parizu, za koji je on rekao da je marš protiv terorizma.

„Baš kao što je masakr kojeg su u Parizu počinili teroristi zločin protiv čovječnosti, Netanyahu, kao šef vlade koja ubija djecu dok se igraju na plaži bombardovanjem Gazze, je uništio na hiljade domova…i koji je masakrirao naše građane na humanitarnom brodu u međunarodnim vodama, je počinio zločin protiv čovječnosti“, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je također kritikovao sekularni turskilist Cumhuriyet zbog objavljivanja četiri strane karikatura preuzetih iz Charli Hebdoa, kazavši da sloboda štampe ne uključuje vrijeđanje vjerskiih vrijednosti.

„Ne može se nazvati slobodom štampe ukoliko vrijeđate Poslanika, s.a.v.s., ili vjerske vođe u koje vjeruje oko 1,5 milijardi ljudi širom svijeta“, kazao je Davutoglu.

IslamBosna.ba