IslamBosna.ba– Službena delegacija Međunarodnog krivičnog suda (ICC) stiže u Izrael krajem juna kako bi istražila moguće ratne zločine izvršene na palestinskim teritorijama, prenosi izraelski list Haaretz izjavu palestinskog zvaničnika.
Palestinski zvaničnik je kazao da delegacija predstavlja ured tužitelja ICC-a u Haagu. Ona stiže u Izrael 27. juna kao dio preliminarnog istraživanja da li su izraelski vojnici počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.
Prema palestinskom zvaničniku ukoliko se otvori istraga, ona bi uključivala palestinske zvaničnike Hamasa i drugih frakcija. Nad njima bi se vodila istraga zbog tvrdnji o zločinima počinjenim nad Izraelcima.
Advokat Palestinske samouprave (PA) je rekao da je ova mjera veoma važna jer se smatra pokazateljom ozbiljnosti pitanja.
Haaretz prenosi da će se prije dolaska delegacije od Palestinaca tražiti da dostave detaljne informacije o aktivnostima izraelskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, kao i informacije o izraelskoj ofanzivi tokom prošlog ljeta na Pojas Gazze.

IslamBosna.ba