Zadnjih sedmica mediji su izvještavali o nesretnicima koji su rješenje za nevolje potražili u samoubistvu poput 53-godišnjeg muškarca iz Granade koji se objesio nekoliko sati prije deložacije. U Bilbau u Baskiji u smrt je skočila 53-godišnja žena ne želeći čekati policiju koja je trebala provesti deložaciju.

 

Sretnije porodice uspijevaju smjestiti se kod rodbine a sve je veći broj onih koje nemaju takvih mogućnosti, a Španija nema sistem zbrinjavanja porodica u vanrednim situacijama.

U takvim okolnostima brojne porodice vraćaju se u domove iz kojih su deleožirane ili provaljuju u neki od gotovo dva miliona neprodanih stanova, navode udruženja.

 

Službenih podataka o broju skvotera u Španiji nema, a Rafael Martin Sanz, predsjednik jedne kompanije za nekretnine otkriva da sve više prodavatelja stanova oklijeva na zgrade izvjestiti natpis o prodaji. Jer kada vide natpis skvoteri obilaze stanove kao potencijalni kupci i zatim se u njih nasilno usele.

 

Članica Evropske unije Španija je utonula u recesiju i njena je nezaposlenost 25 posto, a u toj populaciji polovina je mladih ljudi.

 

Brojni radnici koji su zbog krize izgubili posao ne mogu otplaćivati stambene zajmove. Banke im stoga plijene nekretnine i prodaju ih na dražbi.

 

U pokušaju da zaustavi rijeku beskućnika, španska vlada pozvala je banke da zaštite najsiromašnije i brojne su banke potpisale kodeks koji je međutim takav da ga zajmoprimci ne mogu ispuniti, ističu udruženja. 

 

Elena Cortes, savjetnica za javne radove i stanogradnju u Andaluziji, napominje da je u godinama  građevinskog buma vlada rijetko gradila jeftine stanove. K tomu Španija nije izgradila dobar sistem najma stanova.

 

Deložiranim porodicama ne preostaje nego provaliti u neprodane stanove, pa iako su to luksuzni stanovi u njima žive bez struje i vode, s komadima namještaja koje im poklone komšije i hraneći se u narodnim kuhinjama ili donacijama nekih udruženja.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *