IslamBosna.ba– Senegalski reprezentativac i napadač Chelsea, Demba Ba je donirao neophodna sredstva za izgradnju džamije u svom rodnom gradu u Senegalu.

„To što sam musliman mnogo mi je važnije od toga što sam nogometaš. Dobar musliman je dobra osoba, tako da nastojim biti dobra osoba’, kazao je on za sen24heures nakon što se pojavila vijest o njegovoj donaciji u senegalskim novinama prošle sedmice.

Budući da je jako pobožan, ova zvijezda Chelsea svaki pogodak proslavi čineći sedždu.

Ba je jedan od 40 muslimanskih nogometnih zvijezda koji igraju u engleskoj Premier ligi. Prvi musliman koji je zaigrao za ovu ligu bio je španski veznik Nayim koji je 1992. godine zaigrao za Tottenham Hotspur. U 2007. Frederic Omar Kanute, koji je također igrao az Tottenham, izdvojio je 700.000 funti za kupovinu džamije u Sevilji, Španija, nakon što je ugovor o zakupu prostorija istekao.

Prošle godine, prema pisanju medija, Demba Ba je prodao svoj luksuzni automobil kako bi izgradio džamiju u Burmi.

Novinska agencija Shabestan prošlog mjeseca je prenijela vijest, pozivajući se na arapske izvorm da je Ba rekao kako mu je želja da klanja namaz u džamiji El-Aksa. On je naveo kako narod u Pojasu Gaze loše živi te da ima želju da ode tamo i upozna ljude. Ba je dodao kako islam nije pravilno predstavljen u zemljama Zapada, te da je islam sveobuhvatna vjera koja vodi računa o svim aspektima života.

Senegal je zemlja u Zapadnoj Africi gdje je islam većinska religija. Gotovo 90 odsto stanovnika zemlje predstavljaju muslimani.

IslamBosna.ba