Porodična članarina

Sudeći prema cjenovniku pogrebnih usluga, “najskuplje” je umrijeti u Sarajevu, a “najjeftinije” u Cazinu.

Kako saznajemo u sarajevskom Pogrebnom društvu “Bakije”, najjeftinija dženaza u glavnom bh. gradu iznosi oko 2.000 KM. Od toga, “Bakije” za svoje usluge naplaćuju 950 KM, a preostali iznos plaća se Islamskoj zajednici za vjerske usluge.

– U tih 950 maraka uključeni su troškovi iskopa mezara, tabuta, ćefina, gasulhane, naslona, bašluka, prijevoza i posmrtnog oglasa, s tim da naši članovi koji godišnje uplaćuju porodičnu članarinu 36 KM ne plaćaju ništa. Oni koji su članovi Islamske zajednice doplaćuju još iznos od oko 200 KM – kaže za “Avaz” Asim Mahmutović, referent za dženaze u “Bakijama”.

I put do mezarja obilježen novcem

Nisu puno jeftinije ni sahrane, samo je raspon cijena veći. U zavisnosti od sanduka koji porodica želi za pokojnika, cijene se kreću od 600 KM, koliko iznosi u organizaciji JKP “Komemorativni centar” u Tuzli, pa do 3.000, koliko je maksimalna cijena sahrane u Sarajevu.   

– Najjeftinije dženaze i sahrane koštaju oko 600 KM, s tim da je u cijenu sahrane uključen najjeftiniji sanduk, koji košta 300, a imamo i izbor sanduka po cijeni do 1.600 maraka. U cijenu nisu uvršteni iznosi koji porodice izdvajaju za vjerske usluge – pojašnjava za naš list Amela Brkić, referent za ekonomiju u tuzlanskom “Komemorativnom centru”.

Skupo i cvijeće

Izbor sanduka diktira cijenu sahrana i u Sarajevu. U KJKP “Pokop” saznajemo da se zbog krize sve manje ljudi svoje najmilije odlučuje pokopati u sanducima, čija je cijena iznad 300 maraka.

– U tom slučaju troškovi iznose 1.200 KM, a imamo i sanduka čija je cijena i 3.000 KM, mada je zbog krize sve manje onih koji uzimaju skuplje sanduke. Štedi se čak i na cvijeću – kaže Nuko Grebović, direktor “Pokopa”.

Oni koji članove porodica odluče ukopati u Visokom, za organizaciju dženaze JKP “Gradska groblja” platit će oko 950 KM, a za sahrane se izdvaja oko 1.000, odnosno cijena varira, također, zavisno od odabira sanduka, saznajemo od Sabahudina Ćosovića, pomoćnika direktora u ovom preduzeću.

Od svih pogrebnih preduzeća koje smo kontaktirali, najjeftinije usluge dženaza nudi “Rahmet” iz Cazina i to po cijeni od 250 do 300 maraka. No, i oni kažu da će porodica umrlog biti izložena značajnijim troškovima dok plati klanjanje dženaze i druge vjerske obrede.

Ukop u haremima džamija

– Ukoliko porodica umrlog želi ukopati u nekom džamijskom haremu, onda cijena takve dženaze iznosi između 10 i 12 hiljada maraka – kaže Mahmutović, dodavši da u ovu cijenu nisu uključene vjerske usluge.

Kremiranje

U “Gradskim grobljima” Visoko saznajemo da je sve više onih koje interesira mogućnost kremiranja preminulog člana porodice.

– Zgrada krematorija još je u fazi izgradnje. Mi smo imali dva slučaja kada smo tijela vozili van zemlje na kremiranje. Cijena ovog postupka i u Zagrebu i u Ljubljani iznosi od 250 do 300 eura, ali su troškovi osiguranja prijevoza veliki, tako da je za mnoge to skupo – naglašava Ćosović.

Socijalne pomoći

Zbog sve teže situacije u kojoj žive i umiru građani BiH pogrebna preduzeća odavno se susreću i s pojmom “socijalnih dženaza i sahrana”. Riječ je o korisnicima socijalne pomoći čije porodice nisu mogle podmiriti troškove za ove namjene. Samo u Sarajevu prošle godine subvencionirano je više od 100 sahrana i dženaza.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *