“Ukoliko premijer Musić prihvati ministrovu ostavku to će biti poraz za one glasače koji su na prethodnim izborima jasno rekli da žele živjeti u zemlji u kojoj tolerancija i vladavina prava zaista jesu temelji sekularne i demokratske državne vlasti, a ne interesi vjerskih zajednica i drugih interesnih grupa”, rekao je Gratz za e-Novine.

Ostavka ministra Suljagića bila je pokazatelj pravog stanja u BiH, u kojoj očigledno stvarnu moć nemaju političke partije nego vjerske zajednice. Novinar i publicista Ivan Lovrenović smatra da je cijela storija oko ministra Suljagića indikacija malo dublje naravi koja se tiče dviju stvari.

“Prvo, tiče se političkog i društvenog ambijenta u kojem BiH živi cijelo vrijeme od Dejtona, a u kojemu postoje neke daleko jače snage i od samih političkih titulara koji nose vlast. Mislim na to kako se pokazalo da je u rukama vjerskih lidera, u ovom konkretnom slučaju reisa Cerića, ogromna potencijalna ideološka moć populizma. Kada to zatreba, kada se pruži povod da se ona pokaže, naravno tu se odmah priključe i druge vjerske zajednice, u ovom slučaju u Sarajevu katolička crkva i najedanput vi vidite da su oni zahvaljujući toj neformalnoj ogromnoj ideološkoj moći koju imaju u rukama zapravo kadri preokrenuti sve političke tokove”, istakao je Lovrenović.

S druge strane, smatra sagovornik e-Novina, pokazuje se nešto što se tiče sadašnje političke koncepcije koja vlada u Kantonu Sarajevo, pa i u Federaciji BiH, a to je odnos u koaliciji SDA i SDP.

Leave a Reply

*

captcha *