Osim njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva događaju će prisustvovati i premijer Francuske Fransoa Fijon i Holandije Mark Rute, kao i komesar EU za energiju Gitner Etinger koji će označiti uspostavljanje prvih energetskih gasnih veza ispod površine Baltičkog mora.

Ceremonija će biti održana u sjeveroistočnom gradu Lubminu kada će biti otvoren gasovod dužine 1 224 kilometara, odnosno njegovo priključenje evropskoj mreži.

Kada bude operativan krajem 2012. godine gasovodom će se prebacivati 55 milijardi kubika gasa svake godine u zemlje EU u narednih najmanje 50 godina, što će biti dovoljno za snabdijevanje oko 26 miliona domova.

Konzorcijum Sjeverni tok za projekat vrijednosti 7,4 milijarde evra predstavlja zajednički poduhvat ruske državne firme “Gasprom” njemačkih kompanija BASF i EON, holandske kompanije “Gasuin” i “GDF Suez” iz Francuske.

Rusija ovim gasovom želi da smanji zavisnost od Ukrajine i drugih zemalja tranzita u kojima se pojavio problem cijena prenosa gasa što je u nekim slučajevima dovelo do potpunog prekida isporuke gasa u Evropu.

Poljska i zemlje Baltika više puta su izrazile zabrinutost zbog projekta, koji prelazi preko njihovih teritorija, tvrdeći da će ostati sami u pregovorima sa Rusijom za svoje vlastite isporuke gasa.

Švedska je uložila prigovor koji se tiče ekologije zbog ogromnog cjevovoda na dnu mora, a što je “Gasprom” odbacio.

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *