IslamBosna.ba– Riječ ‘zurijjet’ je u Kur’anu spomenuta 32 puta u 19 različitih sura. Sami broj ukazuje na značaj riječi ‘zurijjet’, što znači potomstvo ili djeca. Porodica je kamen temeljac društva, i iz tog razloga islam stavlja veliki značaj na važnost porodice.
Kada razmišljamo o djeci, mi često mislimo:
“Kako ćemo ih odgojiti?”
“Kako ćemo ih opskrbiti?”
“Kako ćemo ih podučiti?”
“Kako ćemo ih zaštiti?”

Ovo je sasvim prirodno, Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

Svako od vas je pastir i odgovoran za svoje stado. (Buhari i Muslim)

i

Podučite svoju djecu i porodicu ahlaku i bontonu. (Musannef Abdurrezzak)

shutterstock_24886837

1. Istrajnost: Djeca ne odustaju lahko. Oni su usmjereni ka cilju. Ignorišu prepreke i usmjereni su na svoje ciljeve sve dok ne dobiju ono što žele. Prečesto, stariji dopuštaju da ih izazovi sa kojima se suočavaju obeshrabre pri ostvarivanju svojih ciljeva.

2

2. Pozitivan stav prema greškama: Prije polaska u školu i nego što im je rečeno da je biti u krivu loše, djeca se ne zadržavaju na greškama i koriste ih da uče iz iskustva. Volio bih da mi, kao odrasli, možemo gledati na svoje greške kao šanse za učenje i razvoj umjesto kao neuspjehe. Naš uspjeh nije u tome nikada nismo pali već u tome što smo ustali svaki put kada smo pali.

2

3. Čisto srce: Djeca ne gunđaju i lahko opraštaju. Njihova osjećanja su transparentna. Odrasli treba da nauče da se ponašaju jedni prema drugima na istom nivou iskrenosti. Ukoliko prema djetetu budete ljubazni, ono će lahko zaboraviti greške iz prošlosti. Veliki broj odraslih medutim zaboravlja godine ljubazosti ukoliko samo jednom prema njima pogriješite.

shutterstock_42160555

4. Sposobnost prilagođavanja: Djeca se jako brzo prilagođavaju promjenama u njihovim životima i elastični su i fleksibilni za razliku od odraslih koji su često kruti i pružaju otpor promjenama.

shutterstock_5701371

5. Osmjehivanje: Prosječno dijete se dnevno nasmije oko 200 puta, dok se prosječna odrasla osoba nasmije 14- 17 puta dnevno. Većina odraslih je na granici čangrizavosti dobar dio dana.

shutterstock_230873521

6.Otkrivanje: Djeca su prirodno radoznala. Ona neprekidno otkrivaju svoje nove sposobnosti i svijet oko sebe. Mi, kao odrasli, trebamo nastaviti ovaj put samootkrivanja i radoznalosti da bismo istražili nepoznato.

shutterstock_231885964

7. Povjerenje: Djeca primjetno više ukazuju povjerenje od ostalih. Ljudi koji pokazuju povjerenje imaju tendenciju da budu sretniji, da ih druge osobe više vole i da su moralniji od osoba koje manje vjeruju ljudima. Mi, kao zajednica, moramo se ponašati na pouzdaniji način, moramo steći povjerenje drugih odraslih osoba i vjerovati više našoj braći i sestrama.

shutterstock_124425262

8. Povjerenje: Mala djeca osjećaju da su ona najljepša, najbrža, najjača, najpametnija. Nama su potrebni odrasli koji imaju povjerenje u sebe, tako da mogu ostvariti svoje snove.

shutterstock_93246943

9. Živost i aktivnost: Djeca su uvijek u pokretu. Odrasli trebaju podignuti svoje stražnjice i pokrenuti se.

shutterstock_100114868

10. Znanje koje nemamo:U ovoj generaciji Google-a i pametnih telefona, naša djeca su često izložena korisnim informacijama na koje mi nikada nismo naišli. Ukoliko naučimo da otvorimo naše uši i slušamo našu djecu možemo se iznenaditi. Obrazovanje se promijenilo, i djeca uče u školama stvari koje mi nikada nismo učili. Ukoliko razgovaramo sa njima o onome što su učili, možemo zapravo naučiti puno stvari od njih.

Braćo i sestre,
Cijenimo ovo blago koje naša djeca imaju i razvijajmo ga. Nemojte ih zanemariti tako da oni, zauzvrat, zanemare nas. Očekujemo generaciju bolju od naše i mlade koji će nastojati da održe ono što smo se mi borili da postignemo.
Zapamtite, dijete koje se odgaja da bude bogobojazno je neprekidno dobro djelo.
Život nije u tome koliko smo postigli već čemu smo doprinijeli. Da Allah zaštiti našu djecu i da budu od bogobojaznih.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Velid Besjuni

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba