Više od 40.000 radnika i zaposlenih iz svih krajeva Češke protestovalo je danas u Pragu protiv reformi koje je započela i pripremila vlada premijera Petra Nečasa. Kolonu od oko 10.000 demonstranata na Vaclavski trg poveli su češki sindikalni lideri, ali im se pridružilo još ljudi, pa je na kraju prema procjeni policije bilo još oko 30.000 ljudi. Oni su na jedan sat blokirali glavnu saobraćajnicu kroz centar Praga.

“Vlada treba da bude za ljude, a ne za biznis. Ako je za biznis, onda neka ide”, iznio je na Vaclavskom trgu lider Češko-moravske konfederacije sindikalnih saveza Jaroslav Zavadil glavnu zamjerku reformama – da njihov ceh plaćaju zaposleni i radnici.

Prema proračunima sindikata, reforme u cilju konsolidacije javnih financija i kresanje izdataka iz budžeta donijeće uštede privredi i zaradu penzijskim fondovima, ali će povećati opterećenje zaposlenih za 600 miliona eura godišnje. Sindikati odbijaju da se penzijska reforma finansira preko povećanja poreza na dodatu vrijednost.

“Jasno smo rekli vladi gdje treba da uzme novac, ali za nju je lakše da uzima magarcima iz džepa”, rekao je Zavadil i upozorio da su takvu penzijsku reformu kakvu sprema vlada odbili jučer i predstavnici poslodavaca. “Neka vlada ne misli da se ništa ne dešava. Gnjev se taloži”, rekao je Zavadil i pozvao vladu da osluškuje one koji žele dobro zemlji, te da počne da koristi zdravi razum.

Sindikalci iz Njemačke i Slovačke došli su u Prag da podrže češke kolege. Poslije pohoda centrom Praga i na mitingu na Vaclavskom trgu potpisivala se i peticija za nove parlamentarne izbore, a u svom proglasu češki sindikati su upozorili da vlada počinje da gubi moralno pravo da upravlja zemljom.

Korupcija u našoj zemlji je dostigla takve razmjere da počinje da ugrožava temelje pravne države i demokratije. Vlada nije u stanju da spriječi krađu javnog novca”, kaže se u proglasu. Sindikati su u također optužili vladu da uopšte ne vodi računa niti je pravila analizu kakav efekat će imati reforme u zdravstvu, socijalnim izdacima i penzijskom sistemu na građane.

“Odbijamo vašu penzijsku pljačku – reformu koja korist donosi samo privatnim fondovima. Odbijamo plaćanje tzv. nadstandardnih usluga u zdravstvu koje znači da će većina građana biti osuđena na sirotinjsku ljekarsku njegu”, poručili su vladi sindikati i naglasili da ne pristaju na to da zaposleni postanu magarci koji će ponijeti glavni teret povećanja poreza.

Današnje demonstracije bile su, kako je kazao Zavadil, protest posljednjeg upozorenja vladi, a ako premijer Nečas i njegovi ministri ne revidiraju svoj plan reformi za konsolidaciju javnih finansija sindikati će organizovati radikalnije akcije pritiska.

(onasa)

Leave a Reply

*

captcha *