Autor Anadolija

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu je, u okviru sastanaka ministara vanjskih poslova i odbrane u sjedištu NATO-a, pokrenuo brojne diplomatske inicijative po pitanju podrške prihvatanja Akcionog plana Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u, javio je stalni dopisnik agencije Anadolija iz Brisela.

„Postigli smo napredak po pitanju nekih tačaka bitnih za Tursku. Naprimjer, jučer smo sa nekoliko zemalja pokrenuli inicijativu za prihvatanje Akcionog plana za prijem BiH u NATO. Bosna i Hercegovina je poslije formiranja vlasti uspjela napraviti bitne pomake i otvoriti vrata ka članstvu u NATO-u.

Zajedno sa predstavnicima Bugarske i drugih balkanskih zemalja napisali smo zajedničko pismo podrške i pokrenuli tu inicijativu“, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i da ga je on informisao da se Akcioni plan za članstvo u NATO-u planira ispuniti do početka samita u Chicagu 20. i 21.maja.

Napominjući da je BiH važan faktor za očuvanje mira na Balkanu, Davutoglu je rekao da će članstvo ove zemlje u NATO-u biti veliki doprinos miru i stabilnosti ovog regiona.

Ministar Davutoglu je podsjetio na postignuti sporazum političkih subjekata u BiH u vezi vojne imovine, ali i dodao da će biti teško ispuniti sve uvjete iz Akcionog plana do samita u Chicagu.

Konferenciji za novinare zajedno sa turskim ministrom Davutogluom prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Azerbejdžana Elmar Memmedyarov.

Turski i azerbejdžanski ministri su prethodno imali bilateralni sastanak na kojem su razgovarali o odnosima dvije zemlje.

Memmedyarov je istakao da ove dvije zemlje koriste isti jezik, kako u govoru tako i u diplomatiji.

Davutoglu se nakon konferencije za novinare uputio u Pariz, gdje će prisustvovati sastanku Prijatelja Sirije.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *