– Jedan broj Bošnjaka iz Sandžaka, koji imaju uredne dokumente Srbije i Crne Gore, nastoji da se iz dijaspore vrati u svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tamo bi željeli uložiti svoj novac u neku od privrednih djelatnosti. Međutim, oni u Bosni Hercegovini ne mogu dobiti bosanskohercegovačko državljanstvo niti bilo kakve dokumente. 

Isti problem već godinama imaju svi Bošnjaci iz Sandžaka koji u Bosni i Hercegovini ne mogu dobiti ni državljanstvo, ni mogućnost školovanja, ni zaposlenje. Pitamo se kako je moguće da Srbi i Hrvati iz Bosne i Hercegovine uvijek u Srbiji i Hrvatskoj, bez ikakvih uslova mogu dobiti državljanstva, besplatno školovanje, dok je to Bošnjacima iz Sandžaka nemoguće ostvariti u Bosni i Hercegovini. 

Istovremeno, predsjednici, ministri iz Srbije i Hrvatske posjećuju Banja Luku, Bijeljinu, Trebinje, Mostar. Na drugoj strani u svih ovih 16 godina niko od bošnjačkih političkih prvaka iz Bosne i Hercegovine nije službeno posjetio Sandžak i tamošnje Bošnjake. 

Zbog toga zahtijevamo da se Bošnjacima iz Sandžaka omogući ostvarivanje istih prava u Bosni i Hercegovini kakva prava imaju Srbi i Hrvati iz Bosne i Hercegovine u Srbiji i Hrvatskoj. 

Zahtijevamo da bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i resorni bošnjački ministri, posjete Sandžak i uključe se u rješavanje aktuelnih problema koje imaju tamošnji Bošnjaci, kaže se u saopćenju Upravnog odbora Predstavništva Sandžaka u Skandinaviji kojeg potpisuje Ferid Feko Šantić.

 

(rijasetba)

Leave a Reply

*

captcha *