IslamBosna.ba– Jedna od najdubljih lekcija koje sam naučio jeste da ‘djeca slušaju očima, a ne ušima’.

Ako učite svoje dijete o štetnosti pušenja dok držite cigaretu u ruci, vaš govor neće imati nikakvog učinka, bez obzira koliko je to istinito. Vaše dijete će ‘vidjeti’ ono što je u vašoj ruci i uzeti pouku iz toga zanemarujući sve što govorite.

Isto tako, razlog zašto vašu djecu ne zanima Kur’an, uprkos tome što ste ih vodili u pet različitih medresa, je u tome što ga vi ne znate učiti niti se aktivno trudite da to učinite. Licemjerje nikad ne prođe neopaženo kod djece. Nikada i neće.

Čak iako nauče fizički čitati, pisati i ako uče napamet, to ne prodire u njihovo srce.

S druge strane, znam parove koji svakodnevno, kao dio njihovog načina života, uče i pamte Kur’an, a njihova djeca (koja jedva hodaju) pokušavaju da čitaju Kur’an bez ikakvih uputa. Njihova djeca mlađa od 10 godina su naučila napamet veliki dio Kur’ana bez ikakve prisile.

Teško je žaliti se svome šefu o dolasku na posao u 9 sati, kada ga vidite da on dolazi u 8 ujutro. Teško je reći svom babi kako je obnavljanje jednog džuza dnevno previše kad on dnevno obnavlja dva džuza.

Zapravo, što više dokazujete svojim postupcima, to je moćnija vaša šutnja. Kada vaši prijatelji vidi kako opraštate osobi koja ne zaslužuje oprost, to je njihova životna lekcija, bez ijedne izgovorene riječi. Kada dođe njihovo vrijeme da budu veliki ljudi, neće doći po vaš savjet, već ste ih mudrije posavjetovali nego što bi to vaše riječi ikada mogle.

Aiša, r.a., je opisala Poslanika, s.a.v.s., kao ‘Kur’an koji hoda’. Zato su ga ashabi poštovali. Kada bi toliko dugo klanjao da bi mu noge natekle, Aiša, r.a., je pitala zašto to radi kada su njegovi prošli i budući grijesi oprošteni, on, s.a.v.s., je odgovorio: “O Aiša, zar da ne budem rob zahvalni!”

Kada su ashabi kopali rov i rekli Poslaniku, s.a.v.s., koliko su gladni, pokazujući mu kamen svezan za stomak kako bi suzbili glad, on, s.a.v.s., je podigao svoju košulju i pokazao im dva kamena svezan za svoj. Vratili su se zatim na posao.

On, s.a.v.s., je bio čovjek koji je spavao na tvrdom krevetu od kojeg su mu ostajali tragovi na leđima. Kada je rekao ashabima da klanjaju noću i manje spavaju, niko nije postavio pitanje.

Nemojte se žaliti na svoju djecu, supružnike, učenike ili uposlenike kada rješenja nema u onome što vi radite.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Salah Šerif

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba