Forum je okupio predstavnike halal industrije, od kojih je najveći broj iz zemalja jugoistočne Evrope, predstavnike vodećih svjetskih halal industrija i multinacionalnih kompanija, a skupu prisustvuju i predstavnici islamskih zajednica iz regiona i ambasada u BiH te predstavnici držvanih i federalnih institucija, kao i nevladinih organizacija.

Učesnici foruma danas će se detaljnije upoznati o osnovnim principima halala, standardizaciji i modelima primjene halala u različitim oblastima proizvodnje i usluga te posebno o razvoju halal koncepta u ugostiteljstvu i turizmu, kao najbrže rastućim granama u halal sektoru. Predviđena su  izlaganja 22 predavača iz cijelog svijeta.

Direktor Agencije za halal certificiranje Amir Sakić istaknuo je da je Agencija od 2006. do danas u jugoistočnoj Evropi certificirala oko 110 kompanija, a da ih je u BiH certificirano 46, što govori o konstantnoj potrebi kompanija za takvim certifikatom da bi unaprijedile svoje poslovanje i izvoz.

Da je halal koncept dobra prilika za bh. kompanije složili su se i ostali učesnici skupa. Po riječima Fazala Bahardeena, direktora CrescentRatinga, vodeće svjetske institucije za rejting “Halal Friendly Travel” ugostiteljskih objekata u svijetu, u 2011. godini muslimanski svijet je potrošio 127 milijardi dolara u halal sektoru, a u ovoj godini prosječan rast se očekuje od 3,8 posto, dok će taj rast u arapskim zemljama iznositi i 4,8 posto.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, tokom otvaranja foruma, istaknuo je da BiH ne može biti konkurentna u proizvodnji automobila, kompjutera i slično,ali da to s halal proizvodnjom sigurno može i da joj takav vid proizvodnje može pomoći da zasije mnoge neobrađene površine te usposli ogroman broj ljudi. Naglasio je da će Ministarstvo i dalje podržavati certifikaciju kompanija halal certifikatom.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić izrazio je zadovoljstvo održavanjem foruma istaknuvši da je u BiH, nažalost, više potrošača nego proizvođača hrane te onih kojima treba pomoć, dodavši kako tu sliku treba mijenjati i da BiH može hraniti Evropu.

Cerić je zahvalio ministru Ivankoviću Lijanoviću na pruženoj podršci halal sektoru u BiH, ali i predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH koji su domaćim privrednicima omogućili više promocija halal proizvoda.

Prilikom otvaranja foruma Agencija za halal certificiranje nagradila je Perutninu Ptuj d.o.o Breza, Algoritam inžinjering iz Živinica i Argetu d.o.o Sarajevo-Hadžići za halal izvrsnost.

Predviđeni halal sajam, koji je trebao uporedo biti održan s forumom, neće biti održan zbog otkazivanja velikih distributera iz inozemstva i nedovoljnog broja prijavljenih kompanija.

Odbor je odlučio da novi termin održavanja sajma bude u proljeće naredne godine, uz obrazloženje da će na proljeće ovakav događaj biti organiziran na očekivanom nivou.

01

02

03

05

06

07

08

09

10

11

12

v.b.

Leave a Reply

*

captcha *