Ignorišu se i upozorenja Helsinškog komiteta da se odlukama Parlamenta FBiH krše propisi i zakoni, te javna upozorenja OHR-a i Ambasade SAD-a, da sredstva javnog informiranja ne smiju biti pod uticajem političkih stranaka. Ignorišu se i saopštenja drugih političkih stranaka i analitičara koji u ovom činu vide pokušaj Zlatka Lagumdžije da zaokruži svoj režim i pokušaj “vladajuće elite da medijski prostor u Bosni i Hercegovini u potpunosti kolonizira”.

Ništa, međutim, ne može spriječiti novu parlamentarnu većinu u nastojanju da povrati izgubljeni utjecaj na FTV i da ovaj medij stave na isti nivo na kojem se godinama nalazi RTRS, eksponent vladajuće politike RS-a i njen lični medijski servis. Nemogućnost ostvarivanja političkog uticaja koji su imali na FTV očito je razjarilo SDP, zbog čega se ne preza i od kršenja zakonskih procedura sve kako bi se povratio izgubljeni položaj. 

A onda, dobro došli u medijski mrak ili, tačnije rečeno: u Federaciju.. srpsku! Entitet u kojem će vodeći mediji, najčitaniji dnevni list i najutjecajniji elektronski medij, pratiti svaki korak vlastodržaca i kivati ih u zvijezde, makar ti koraci vodili u ambis. I, na drugoj strani, građanski aktivizam prikazivati pokušajem i maslom opozicije da smijeni legitimnu vlast. Baš kako to čine režimski mediji u manjem bh entitetu, šaljući iskrivljenu sliku o stanju u tom entitetu, i baš kako je to činila FTV u vrijeme kada je Dnevni Avaz bio na drugoj strani! Dnevni Avaz je danas, logično, na strani parlamentarne većine i još samo fali FTV da bi se razlike među entitetima, barem kada su u pitanju mediji – izgubile.

Indikativno je i da se u odbranu nezakonitog djelovanja nove parlamentarne većine uključuje i Depo, portal na čijem je čelu Jasmin Duraković, bivši direktor ove medijske kuće, u čije vrijeme na FTV-u je SDP imao veliki utjecaj na FTV i koji je, bez ikakve sumnje, ostao blizak kadrovima SDP-a. Depo, osim izbora članova Upravnog odbora, najavljuje i rješavanje “pitanja izbora nove uprave i menadžmenta RTVFBiH”, a pokušaje parlamentaraca proglašava i procesom “institucionalne deblokade rada ovog javnog rtv. sistema”, namjerno izostavljajući činjenice o prekršajima zakona i Ustava – pravnom nasilju nove parlamentarne većine.

Vakat.ba

Leave a Reply

*

captcha *