Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je ta protestna nota Alkalajev ”privatni posao  i nema nikakve veze sa državnim organima”.
‘Alkalaj ne može da dobije saglasnost za to svih u BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
Dodik je istakao da je njegov pristup uvijek bio da pojedinci moraju da odgovaraju za ratne zločine, ali je očigledno da neki drugi nisu imali takav pristup i zato organizuju danas protestne skupove u Sarajevu koristeći ih u političke situacije.
“Meni je od svega najvažnija činjenica da se nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun založio u odbranu Ganića, što govori o tome da su sve njegove odluke koje je donio ovdje bile politički motivisane i zato su sada još više sporne”, rekao je Dodik.
Prema Dodikovima riječima, očigledno je bilo da Ešdaun radi u korist jedne strane u BiH i da je sada njegova uloga demistifikovana nastojanjem da optuženog za ratne zločine Ganića brani i da lobira za njegovo puštanje iz zatvora.       
Dodik je istakao da je očigledno da su današnji protesti u Sarajevu, koji se održavaju kao znak podrške Ganiću, u funkciji političke atmosfere koja je dugo držala izvan odgovornosti Ganića koji je počinio ratne zločine.
On je dodao da je jasno da je Srbija bila primorana, štiteći pravo prije svega, da procesuira Ganića za ratne zloičine koje je učinio u Dobrovoljačkoj ulici.
”Ganić je tada bio član ratnog rukovodstva BiH i direktno je komandovao nekim vojnim operacijama. Njegova odgovornost je daleko veća nego ona što se pripisala nekadašnja predsjednica RS Biljana Plavšić, koja je odležala svoju kaznu i sada je na slobodi”, naglasio je Dodik.

Svevijesti

Leave a Reply

*

captcha *