Ovo je za Dnevni avaz izjavio pravni ekspert prof. Kasim Trnka komentirajući posljednji potez premijera RS Milorada Dodika, koji je on povukao na inicijativu Službe predsjednika RS Rajka Kuzmanovića.

Prof. Trnka podsjeća da je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch još prije sedam godina ostavio iza sebe asimetrična rješenja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH te se njegovom krivicom došlo u situaciju da u RS sam predsjednik odlučuje o svemu, dok su potpredsjednici tek ikebane, za razliku od FBiH, gdje predsjednik bez saglasnosti oba potpredsjednika ne može donijeti nijednu odluku.

Ne mogu u RS odstupiti od toga da se u tom zakonu nađu i potpredsjednici. Jedino da ne idu na varijantu da mijenjaju Ustav RS, jer imaju potrebnu dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS za takav potez. Ali, u tom slučaju povrijedili bi Ustav BiH
, ističe prof. Trnka.

Vlada RS imenovala je prije tri dana Radnu grupu za izradu nacrta zakona o predsjedniku RS, u kojoj su Ostoja Kremenović, Stojanka Ćulibrk, Mile Dmičić, Milana Dragojević i Sanela Blagojević.

Kako saznaje Avaz, na sjednici nije bilo detaljnijih pojašnjenja zbog čega se baš u ovom trenutku kreće s pravljenjem zakona o predsjedniku RS, kada je Ustav RS jasno definirao i precizirao koje su njegove ovlasti, kao i ovlasti potpredsjednika. 

Jedini razlog može biti, navode naši izvori, što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nedavno predlagao da u situacijama kakva je bila nakon smrti Milana Jelića, ako se ponovi, mjesto predsjednika zauzme jedan od potpredsjednika, a ne da se raspisuju novi izbori. No, to ni Dodik, a ni bilo koja druga politička opcija ne bi dozvolili, jer bi onda dužnost predsjednika obavljao Bošnjak ili Hrvat.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

*

captcha *