Dodik je naglasio da sama činjenica da se OHR upustio u proceduru popisa potvrđuje da ova kancelarije već prejudicira neke stvari.

Poznato je da je OHR već nekoliko puta mijenjao stav kada je riječ o imovini. Sada je sasvim jasno da OHR u ovom procesu otvoreno zastupa poziciju koja odgovara isključivo bošnjačkoj strani – rekao je Dodik.

– OHR je juče počeo proces popisa nekretnina u BiH – saopšteno je iz ove kancelarije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša SR BiH, dodaje se u saopštenju.

Navedeno je da će ovaj proces obuhvatiti i nekretnine koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će u okviru tog procesa prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima – navedeno je u saopštenju.

Poslije toga, dodaje se u saopštenju, ove institucije onda moraju da odluče o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

Dodik kaže da je neprihvatljivo to što OHR u procesu rješavanja pitanja imovine poštuje odluke Savjeta ministara BiH, koje su donesene u vrijeme kada je na čelu ove institucije bio Adnan
Terzić
, a istovremeno ne poštuje zakone koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Još 2001. godine je rečeno da imovina pripada entitetima. Iako je pitanje imovine važno za zatvaranje OHR-a, nećemo dozvoliti da RS ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu – naglasio je Dodik.

Naveo je da su predstavnici RS uvidjeli da je OHR i ranije mnogo puta pokazao da “nije pravičan i da je navijački raspoložen”.

Nemamo razloga da sada mislimo drugačije. Zato nema nikakve potrebe da OHR preuzima nadležnosti domaćih institucija i organa u procesu popisa imovine – kazao je Dodik i dodao da OHR, uplitanjem u popis imovine, “panično traži neke nove poslove”.

Live.ba

Leave a Reply

*

captcha *