Dodik je novinarima iznio stav da bi po tom rijedlogu RS, kao jedna federalna država u okviru tog saveza, imala svoja prava i ovlaštenja, te da bi federalne države imale, kako kaže, primjera radi, i pravo da uspostavljaju diplomatske odnose o pitanjima za koja su nadležne.

Time ne bi bila dovedena u pitanje pozicija BiH
, tvrdi Dodik.

Ističući da RS ima predsjednika, svoju Skupštinu, Vladu, donosi zakone, suvereno odlučuje o mnogim pitanjima, Dodik je dodao da iole obrazovan čovjek može vidjeti i konstatirati da je RS federalna država u okviru BiH.

Savez država u BiH koji predlaže, bio bi, naveo je dalje lider SNSD-a, dobra mjera za uvažavanje sva tri naroda i svih koji žive u njoj, a bila bi obezbijeđena sloboda kretanja, jedinstveno tržište i jedna moneta.

Dalje navodi i da bi RS, između ostalog, imala i svoju sportsku reprezentaciju, te kao što to imaju Vels ili Škotska u Velikoj Britaniji, ali još nešto drugo.

Savez država imao bi vojsku i neophodne nadležnosti, a shodno interesu Evropske unije, u okviru zajedničkih institucija, bila bi pravljena koordinacija za ono što se zove Evropska unija. Tako bi bila sačuvana i BiH, a istovremeno bi izgradili i ono što želimo da izgradimo i ono što je naš interes, moćna i jaka RS, nepromijenjena teritorija koja je sada, a ne ona kojom neko spekuliše i laže o nekim regijama, podmeće i zbunjuje narod. Nema nijednog razloga da neko posumnja u drugačija razmišljanja RS-a, kazao je, između ostalog, Milorad Dodik.

Izvor:Fena

Leave a Reply

*

captcha *