“Nije tajna da Bakir Izetbegović održava kontinuirane kontakte sa takvim grupama. Prema nekim našim informacijama, vrlo je cijenjen u radikalnim islamističkim grupama, a čak ima i kontakte sa određenim grupama i službama u Iranu”, tvrdi sagovornik srbijanskog lista “Kurir” i dodaje:

“To su sve recidivi rata. Izetbegović, kad je došao na vlast, rekao je da nastavlja politiku svoga oca. Time stvara atmosferu u kojoj radikalni islamistički krugovi mogu da se razvijaju u BiH. Njegovi stavovi i ideologija političkog islamizma, ali i stavovi muftije Mustafe Cerića podgrijavaju cijelu situaciju, u kojoj je BiH centar vehabizma, koji je odgovoran za napad na ambasadu u Sarajevu”, podvlači Dodik.

S druge strane, akademik u BiH Muhamed Filipović u intervjuu Dnevnom avazu tvrdi da se mora ispitati uloga srpske tajne službe i to da li su iskoristili Mevlida Jašarevića, za koga kaže da je “srpski terorista”.

“Tačno je da je ovaj mladić indoktriniran na islamu apsolutno suprotne ideologije. Ali, potrebno je ispitati sve okolnosti, pa i varijantu da srpska obavještajna služba ima prste u svemu tome! Pogotovo jer se srpski zvaničnici hvale da su sve vrijeme kontrolisati Jašarevića. Nama je iz ranije historije poznato da je državna bezbjednost stare Jugoslavije koristila upravo ekstremiste za svoje ciljeve”, smatra Filipović.

Upitan da prokomentariše ove navode, Dodik za “Kurir” ocjenjuje da konačno neko u Srbiji primjećuje vrlo teške podvale.

“Napadač se prikazuje kao Srbin, a ne kao musliman, Bošnjak ili vehabija. Svi svjetski mediji su tako to prikazali jer svima njima odgovara ideja da su “Srbi loši momci”. Siguran da sam srpske tajne službe nemaju veze sa napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu. Ovime se samo pokušava izbjeći činjenica da su vehabijski pokreti, kao i druge razne sekte, prisutne upravo u BiH”, zaključuje Dodik.

Sead Plojović, koji je, prema pisanju medija, u izvještaju bezbjednosnih službi BiH označen kao majstor borilačkih vještina koji obučava vehabije u Gornjoj Maoči, demantuje povezanost sa teroristima.

“Ne poznajem Mevlida dobro, možda sam ga susreo na druženjima u Maoči, gdje smo se sastajali mi braća. Mi smo braća po islamu”, kaže Plojović, koji živi u Zagrebu, i dodaje:

“Prestao sam sa borilačkim vještinama prije šest godina, a ako je Mevlid dolazio u klub na trening, onda je dolazio drugim danima jer ga nikad nisam sreo”, tvrdi Plojović, dodajući da nakon napada u Sarajevu policija nije s njim kontaktirala.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebooku Mevlid Jašarević ima stranicu pod nazivom “Jer ja znam zašto”, koju je “lajkalo” više od 250 ljudi, piše “Kurir”. Postavljen je i snimak Jašarevićevog “pohoda” na ambasadu u Sarajevu, koju prati muzika bosanske grupe Merlin.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *