“Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem budžeta i problem sistema državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju `Dobrovoljačka` i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara”, tvrdi Dodik.

Ističući da njegova stranka, SNSD, i SDS, s kojim imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, nisu protiv formiranja Vijeća ministara, ali da se neke stvari moraju ispunjavati i da se mora vidjeti korektnost “s druge strane”.

“BiH može da funkcioniše isključivo ako se vrati izvornim dejtonskim nadležnostima”, ponovio i iznio tvrdnju kako prenesene nadležnosti, kao što su po pitanju Suda i Tužilaštva, “samo prave razdor u BiH“.

Cjelokupnu situaciju u BiH, kaže, treba relaksirati, pokušati se vratiti Dejtonskom sporazumu i afirmisati BiH u dogovoru svih strana.

Tvrdi i da su strani tužioci ostali u Tužilaštvu BiH, i pored protivljenja RS-a, a da za to odgovornost snosi visoki predstavnik u BiH.

“Glasali smo protiv toga, ali su oni ostali po nalogu visokog predstavnika koji snosi potpunu odgovornost za dalji razvoj situacije“, ustvrdio je Dodik i ponovio da je za RS potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u “predmetu Dobrovoljačka“.

Dodik tvrdi i da je vidljivo da se “odugovlači“ s procesuiranjem zločina nad Srbima, s “očiglednom namjerom da se izgube dokazi i pomru svjedoci“.

Ponovio je i da je odobreni kredit za izgradnju autoputa Doboj – Banja Luka od 150 miliona KM zadržan, dok se u cijeloj BiH ne uspostavi sistem redovnog servisiranja vanjskog duga, u čemu ne treba da bude kašnjenja, jer postoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

“Ako to potraje, naravno da ćemo preduzeti akcije“, rekao je Dodik i naglasio da budžet mora da profunkcioniše.

Entitetski predsjednik je podržao napore Hrvatske da postane punopravna članica EU i pozvao na sutrašnju referendumsku podršku priključenju te susjedne zemlje Uniji, jer je to veoma važno i za RS i BiH.

Dodik je na današnjoj pres-konfrenciji rekao da je njegova višednevna posjeta Izraelu bila veoma uspješna i, kako tvrdi, značajna dugoročno.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *