Kada bi bio referendum, 90 posto žitelja Republike Srpske (RS) bi se odlučilo za samostalnost, tvrdi premijer RS…

Republika Srpska (RS) bi mogla ići ka Evropskoj uniji (EU) daleko brže nego BiH, izjavio je premijer RS Milorad Dodik.

On je u intervjuu za današnje slovačke "Hospodarske novini" iz Bratislave rekao da je u BiH ponovo nastupio trenutak kada se treba razmisliti o razlozima koji drže njene narode zajedno.

– Kada bi bio referendum, 90 posto žitelja Republike Srpske (RS) bi se odlučilo za samostalnost. U EU bi RS mogla ići daleko brže nego BiH, kazao je Dodik.

Glavni razlozi su, prema njegovim riječima, to što je makroekonomska situacija u RS obećavajuća, a privlači i investitore, dok to nije slučaj s BiH.

– Mi smo spremni priznati i poštujemo BiH, ali očekujemo da BiH priznaje RS. Ali, to ne želimo čuti od (visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, već od bošnjačkih i hrvatskih političara, rekao je premijer RS.

On je najavio da će se suprotstaviti daljem prenošenju nadležnosti sa bh. entiteta na federalni nivo, a založio se i da se ukine funkcija visokog predstavnika u BiH, kako bi ta zemlja mogla konačno pokazati šta može sama.

– Mi smo spremni očuvati RS. To je naš primarni cilj, kazao je Dodik i precizirao da je RS spremna preispitati koje nadležnosti bi htjela natrag, a da odbija na federalni nivo prenositi dalje nadležnosti.

– Svi na BiH gledaju kao na nedovršeni eksperiment. Sve zemlje koje su se priključile EU unosile su svoj vlastiti doprinos u proces, učestvovale su u njemu. A mi imamo protektorat, kazao je premijer RS.

On je istakao da je Lajčak vrlo dobar partner za pregovore i da, za razliku od svojih prethodnika, nastoji za sve što radi dobiti podršku na lokalnom nivou i da zaista djeluje u interesu BiH.

– Želim da se on što prije vrati kući. Da mi svi ovdje na licu mjesta možemo pokazati da možemo živjeti zajedno, šta možemo, a šta ne možemo uraditi, da taj posao prepusti nama, dodao je Dodik.

Upozorivši da se opet izlaže riziku da neko vrši pritisak na Lajčaka da ga smijeni, on je odgovorio i na pitanje da li bi se RS ako bi se, eventualno, poput Kosova, osamostalila, priključila Srbiji.

– U tom hipotetičkom slučaju, ostala bi samostalna, zaključio je Dodik u intervjuu "Hospodarskim novinama".

Autor: ONASA 

Leave a Reply

*

captcha *