Međutim, nakon što je ojačao, Dodik je napravio kardinalnu grešku pilajući granu na kojoj je sjedio odnosno ulazeći u otvoreni sukob s američkim diplomatima u BiH i suprotstavljajući se trenutno, strateški, najbitnijem američkom interesu na Balkanu – zaživljavanju nezavisnosti Kosova odnosno međunarodne ovjere ove činjenice. Kada se tome doda da Dodik već mjesecima atakuje na Bosnu i Hercegovinu koja je kao država spašena zahvaljujući SAD-u, onda se popis Dodikovih grijeha kod njegovih jučerašnjih pokrovitelja dodatno proširuje.

Kao što je poznato, američki demokrati zaustavljanje rata u BiH smatraju svojim najvećim vanjskopolitičkim uspjehom u vrijeme obnašanja vlasti u SAD-u tijekom devedesetih, a prije dolaska republikanaca i Busha u Bijelu kuću. Danas kada su demokrati apsolutni pobjednici posljednjih izbora u SAD-u i kada je na poziciju američke državne tajnice zasjela Hillary Clinton jasan je kontinuitet političkog djelovanja u odnosu na adminsitraciju njezina supruga Billa koja je, kao što smo naveli, najzaslužnija za prestanak rata u BiH i njezin opstanak kao multietničke države.

I dok je čitav svijet, prije nekoliko mjeseci, slavio pobjedu demokrata i Baracaka Obame, jedini koji je mogao tugovati nad tom činjenicom bio je Milorad Dodik jer je znao da mu počinje teći sudačko vrijeme. Dolazak na mjesto američkog dopredsjednika Joea Bidena, osvjedočenog prijatelja BiH tijekom agresije, zazavonio je na uzbunu u Dodikovom stožeru.

Clintonova kao državna tajnica,nakon toga, došla je kao sol na ranu, a akcije američkih zvaničnika u BiH samo su potvrdile novi snažni kurs američke politike prema destabilizatorima prilika u našoj zemlji. U kontekstu novog vjetra ohrabrenja iz Washingtona treba gledati i smjeli korak osoba iz SIPA-e koje su pravosudnim organima napokon dostavile izvještaj o počinjenim kriminalnim djelima Milorada Dodika čime je pritisak na premijera RS-a dostigao svoj vrhunac.

Dodik je reagirao kao nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić. Zaigrao je čak i na istu taktiku pričama o povlačenju kadrova SNSD-a iz državnih institucija. Kao i Ante zaprijetio organiziranjem referenduma, a priču o optužnici sveo na politikantsku tezu da je optužen zato što je Srbin, a ne zato što je pronovjerio milijunska sredstva.

Čitav slučaj i scenario već smo gledali s Jelavićem i HDZ-om BiH. Svi će se sjetiti da je HDZ BiH, svojedobno suočen s optužbama za kriminal, napustio institucije vlasti, a njihov tadašnji lider je Ante Jelavić tada je kazao: Federacija BiH je mrtva, a danas Dodik kaže: Za mene je BiH inozemstvo.

Jelavić je proglasio samoupravu i organizirao referendum pod geslom “opredjeljenje ili istrebljenje”. Dodik danas također prijeti nekakvim referendumom. Jelavić je došao u sukob s međunarodnom zajednicom, baš kao i Dodik danas. Jelavićeva je politika doživjela poraz, a on je procesuiran. Slična sudbina čeka i premijera RS-a.

I za kraj, još jedan kuroizitet. Kada su u pitanju političari iz RH najbrutalniji prema Jelavićevoj kamarili bio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je javno i eksplicitno govorio o kriminalu i ekstremizmu koji je Jelaviećv HDZ BiH početkom stoljeća proklamirao. I stoga je bio najomraženiji političar među Jelavićevim pristašama u Hercegovini. Mesić je danas “penicilin” i za Dodika i on jasnije od domaćih političara govori o prirodi vlasti i politike “maloga vožda”. Mesić je stoga najomraženiji hrvatski političar među Dodikovim pristalicima u RS-u.

Poveznice Dodik-Jelavić još će biti eksplicitnije kada Dodik “zbriše” iz BiH u svoj beogradski stan, a kao što neki mediji najavljuju. (Jelavić se već godinama od bh. pravosuđa krije u Splitu).

Napisao: J.B.Z.

Izvor:svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *