Komentirajući rezoluciju koju je Evropski parlament u četvrtak donio o Srebrenici, u kojoj poziva države članice EU-a i države zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da Evropski parlament ima nadležnost da odluči kako misli da treba, ali da ostaje gorak utisak da se samo potencira jedan događaj.

Iznio je i stav da je ta odluka bila i utrka da se opere svijest nekih evropskih parlamentaraca.

On kaže kako je činjenica da je u BiH poginulo 96.000 osoba i da se trebao naći odgovor na pitanje kojim bi se obilježilo ukupno stradanje, a ne izdvojio samo jedna događaj, koji može kasnije, a sada već jeste, biti predmet različitog političkog posmatranja.

Ističičući kako je neumanjivo da je u Srebrenici počinjen zločin, koji je Haški sud okarakterisao kao lokalni genocid u BiH i ta se kvalifikacija ne spori”, Dodik je dodao da, ukoliko je bilo koja odluka o obilježavanju usmjerena ka jačanju povjerenja i pomirenja, ona mora i da bude izbalansirana.

Dodik je zaključio na kraju da će 11. juli vjerovatno obilježavati zemlje EU, što on, naveo je, ne može da ospori, ali taj datum nije prihvatljiv za RS, već se može razgovarati o tome da se nađe jedan datum, kada će biti obilježeno stradanje svih u BiH.

Izvor: SveVijesti/FENA

Leave a Reply

*

captcha *