“To je u ovom trenutku najvažnije pitanje, jer zemlja u stanju poluprotektorata ne može računati na status kandidata u EU”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Komentarišući najavu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da će tražiti od Ustavnog suda RS da stavi van snage rebalans budžeta Srpske, Dodik je rekao da je njihovo pravo da se obrate tom sudu, uz konstataciju da su prema Ustavu RS klubovi u Vijeću naroda obavezni da se u roku od sedam dana od dobijanja dokumenata iz Narodne skupštine izjasne o njima.

“Pravni stručnjaci kažu da ukoliko to delegati ne urade u tom roku, onda se smatra da nisu imali primjedbu na određeni akt. Rebalans je objavljen, on je funkcionalan i stvar je poptuno čista”, naglasio je Dodik.

Premijer RS je rekao da će jednog dana morati doći na red pitanje stranih sudija i tužilaca u BiH, “jer su Sud i Tužilaštvo BiH napravljeni mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma”.

“Osporavanje Suda i Tužilaštva BiH nije nastalo nakon famozne priče o istrazi SIPA-e. Sve sam ja to govorio mnogo prije i danas ponavljam – stranci moraju da odu iz pravosuđa BiH”, kategoričan je Dodik.

Komentarišući kandidaturu Sadika Ahmetovića na mjesto ministra bezbjednosti BiH, Dodik je rekao da je dobro što je kandidovan čovjek sa prostora RS i da se sa njim očekuju ozbiljni razgovori, “jer je riječ o osjetljivoj oblasti, a stanje u oblasti bezbjednosti u BiH je veoma loše”.

“To su stvari koje se moraju rješavati. Riječ je o značajnom resoru, ali SNSD ne bi trebalo da ima ništa protiv Ahmetovića. Samo treba da utvrdimo kako ćemo sarađivati, jer da bi SNSD podržao Ahmetovića mora nam dati garanciju da će se poboljšati stanje u ovoj oblasti i da će omogućiti dosljednu primjenu zakona”, rekao je Dodik.

Govoreći o prijedlogu povećanja stope PDV-a, on je rekao da ta stopa može biti samo smanjena i da nema nikakvih naznaka da će doći do njenog povećanja i podsjetio da je SNSD tražio da bude uvedena diferencirana stopa PDV-a i da neće podržati njeno povećanje.

 

 

Svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *