Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da postoji dogovor da stranke iz RS-a daju jednog kandidata za načelnika Srebrenice kako bi taj kandidat pobijedio na izborima.

To je, po njemu, “realnost”, a sve druge varijante se, tvrdi, neće desiti.

Dodik je potvrdio da je protiv bilo kakve izmjene izbornih pravila za Srebrenicu, te da će se oni provesti po važećem zakonu, a da je „iluzorno“ očekivati da neko nametne druge varijante.

On je naveo da je „prije nekoliko godina traženo da se izmijeni zakon i da je tada rečeno da je to posljednji put, ali pristalo se zbog osjetljivosti pitanja Srebrenice”.

SDA je ranije zatražila da se i ove godina na lokalnim izborima primijene pravila po kojima bi u Srebrenici mogli glasati svi koji su po popisu iz 1991. godine imali prebivalište u ovoj općini.

-Ukoliko načelnik Srebrenice ne bi bio Bošnjak, već kandidat neke od srpskih političkih opcija koje negiraju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, situacija u zemlji bila mi maksimalno radikalizirana. To bi konačno bio kraj povratka u Srebrenicu i kraj postojanja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Zato smatram da radikalizacija i dodatno kompliciranje političke situacije u BiH nije nikome u interesu -kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *