Neznanje elementarnih pojmova Ustavnog prava kojim Dodik unutrašnje uređenje BiH srozava na nivo građanskog prava i poredi unutrašnju strukturu u BiH sa “brakom” kao civilno-građanskom kategorijom, plastično pokazuje njegovu površnost, zlonamjernost i isto tako istinitost one stare poslovice koju sam čuo od oca tokom rata: “Patriotizam je posljednje utočište hulja”. On jednostavno svojim otrcanim frazama o patriotizmu i ugroženosti stalno održava opasan nivo napetosti i sprječava bilo kakav napredak ne samo Države BiH nego i svih naroda koji žive u njoj.

Dodikova konstantna ponavljanja da Bosna i Hercegovina nikada nije bila država i da nikada neće ni biti, podsjetila me na nešto što sam davno pročitao, pregovore Husein kapetana Gradaščevića i tadašnjeg (1831. godine) bosanskog Beglerbega. Elem, zapisano je, Beglerbeg je Huseina Gradaščevića odgovarao od bune protiv Turske uprave u Bosni rekavši mu gotovo isto ono što danas Dodik govori. Rekao mu je: “Gineš za Bosnu Huseine, Državu koja nikada nije postojala niti će”. Husein kapetan Gradaščević mu je na to odgovorio: “Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj. Bilo je Bosne i prije vas Turaka, a biće je i poslije vas”. I započeo je borbu za uspostavljanje prvo autonomije, a onda i samostalnosti Bosne.

Inače, Milorade, taj mladi bosanski plemić je sa sa bošnjačkom vojskom porazio Turke koje je vodio lično Veliki vezir i to na Kosovu kod Štimlja 18. jula 1831. godine. Da si pravi srpski patriota, nekada bi pomenuo tog Husein Kapetana, ako ni zbog čega, a ono što je baš tu i na tom (za sve Srbe svetom) Kosovu 1831. godine, prvi put od 1389. godine poražena velika turska vojska i to baš od autentičnog Bošnjaka i bošnjačke vojske koja se borila protiv Turaka.

A ako imalo znaš istoriju, znaš da je Srbija dobila autonomiju koju godinu prije tog događaja isključivo i samo zato što je to bio jedan od ruskih uslova za završetak rata između Turaka i Rusa 1828-1829, koji su Turci izgubili.

Dodik (namjerno neću da ga oslovljavam gospodinom zato što svaki dan pokazuje da to nije), svakodnevno, ali bukvalno svaki dan izvali po jednu glupost kojom izaziva ushićenje onog dijela srpskog naroda koji je, da se ne lažemo, neškolovan, nenačitan, onih koji nisu nikada pročitali dvije knjige (bez slika) a kamoli dejtonski sporazum. Nažalost, ni u Federaciji struktura školovanog stanovništva nije ništa bolja, i ovim ne želim omalovažavati ove strukture ljudi, nego im, ako se potrude pročitati i razumjeti ovaj tekst, pokušati otvoriti oči i ukazati im na to da ih Dodik najprizemnije iskorištava samo zato da bi ostao na vlasti. Evo šta piše u Dejtonskom sporazumu, odnosno u Ustavu BiH u koji se Dodik zaklinje:

Prvo, u preambuli Ustava BiH jasno piše: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine sukladno međunarodnom pravu, Bošnjaci, Srbi, Hrvati (kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima) ovim “utvrđuju” ili “potvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.”

 

Dalje, u Članu 1 Ustava BiH:

“Bosna i Hercegovina je Država koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao Država sa unutrašnjom strukturom modificiranom dejtonskim ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.”

Što se tiče suvereniteta, ovdje Dodik namjerno mjenja teze i protura na mala vrata veliku laž da je Republika Srpska unijela svoj suverenitet u BiH. Republika Srpska uopšte nije bila priznata niti od jedne države na svijetu, pa čak ni od Srbije prije Dejtonskog sporazuma. Tretirana je od svijeta kao pobunjenička političko-teritorijalna tvorevina. Pravo na suverenitet je pripadalo Republici Bosni i Hercegovini koja je bila priznata tada, kao i sada od čitavog svijeta. Republika Srpska je ta koja je dobila potvrdu postojanja u Dejtonu a ne Bosna i Hercegovina, i da nije bilo “Dejtona”, ne bi bilo ni Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina je danas suverena država na cijeloj svojoj teritoriji. Republika Srpska je sastavni i nedjeljivi dio BiH. Naime, Republika Srpska nije nikakva ugovorna strana u Ustavu BiH, jednostavno zato što Ustav BiH nije ugovor, nego najviši pravni akt, osnova i okvir pravnog sistema, najznačajniji politički dokument države koji propisuje osnovna načela, organizaciju i djelovanje političkog sistema. A inače ugovor sa ugovornim stranama je (kao pravna kategorija) nešto sasvim suprotno od Sporazuma (Dejtonskog) čiji (jedan) dio (annex IV) je i Ustav BiH. Ustavno pravo, Milorade, (a ne Građansko ili Obligaciono), kako ispada iz tvoje priče, uređuje osnove društveno političkog uređenja, organizaciju vlasti države i osnovne dužnosti i prava državljana te države. Brkaš pojmove i sramotiš se, ako ne pred običnim ljudima koji se ne razumiju u pravo, onda sigurno pred svakim pravnikom na svijetu kad o ovome pričaš.

I još nešto, potpisnici Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (što uključuje svih 11 annexa) su: za Hrvatsku Franjo Tuđman, za Srbiju Slobodan Milošević i za Bosnu i Hercegovinu Alija Izetbegović. Potpisnici su takođe predsjednik Francuske, premijer Velike Britanije, kancelar Njemačke, predstavnik Rusije, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i predsjedavajući Evropske Unije.

29. augusta 1995. delegacija Savezne Republike Jugoslavije je ovlaštena od strane Republike Srpske da potpiše dijelove mirovnog plana koji se odnose na nju (Republiku Srpsku), uz obavezu stroge i dosljedne provedbe postignutog sporazuma. Republika Srpska nije “strana” ili “ugovorna strana”, ili kako god ti to pogrešno (odnosno zlonamjerno) nazivaš. U ime Republike Srpske su samo davane izjave da se slažu i da odobravaju ono što je pokojni predsjednik Milošević već odobrio. Zato tog idiota koji te savjetuje o ovim pitanjima otpusti, jer te pogrešno i laički savjetuje.

Bosna i Hercegovina, kao što se vidi iz člana 1 Ustava BiH, nije nastala u Dejtonu kako to Dodik, koji se inače bori za “slovo” Dejtona kaže, nego Država koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu. Sama lingvistička definicija “nastavljanja” znači i da je prije toga postojala, što danas jedino Dodiku nije jasno. Onaj ko nije ubjeđen u viševjekovno postojanje Države Bosne neka ode do Muzeja od Jajca, Sarajeva, Zagreba, Dubrovnika, Vatikana, Budimpešte i dalje gdje će moći vidjeti mnoge dokumente i dokaze da je postojala srednjovjekovna Bosna isto kao i Srbija i Hrvatska.

Takođe želim skrenuti pažnju čitaocima na još jednu podvalu koja se uporno potura od strane zvaničnika i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Radi se o tezi da je Srbija nekakav “garant” dejtonskog sporazuma. Srbija nije nikakav “garant” Dejtonskog sporazuma, nego samo potpisnica. A potpisnica je zato što je pokojni predsjednik Milošević bio glavni pregovarač i na čelu srpske delegacije u Dejtonu, kao i zato što je Srbija bila duboko involvirana u rat u BiH, i zato su Amerikanci htjeli da se i oni (zajedno sa Hrvatskom) obavežu da će prestati sa mješanjem u unutrašnje stvari u BiH.

Isto tako: “Ustav Bosne i Hercegovine može biti mjenjan i dopunjavan samo odlukom Parlamentarne skupštine BiH, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih koji su glasali u Predstavničkom domu” (član X stav 1 Ustava BiH). Ovdje su naravno uključeni zaštitni mehanizmi tipa “entitetskog glasanja” i “vitalnog nacionalnog interesa”. Sve ostalo u vezi sa mjenjanjem Ustava BiH, priče o referendumu i ostale opasne rabote mogu Republici Srpskoj donijeti zalogaj koji sigurno neće moći progutati.

Želim naglasiti da niko još od Harisa Silajdžića (kojeg više nigdje nema), ne osporava legitimitet, ili uopšte postojanje entiteta Republike Srpske. To je ustavna kategorija u BiH i svi bošnjački političari koji o nečemu odlučuju se slažu sa tim i tako govore i djeluju. Sulejman Tihić kao predsjednik SDA je došao u skupštinu RS i to javno rekao. Dodik ga je, što smo svi uživo gledali, pritom nepristojno ismijavao i dobacivao iz poslaničke klupe kao kakav tinejdžerski mangup da ga je čak i g. Igor Radojičić nekoliko puta morao opomenuti.

Dodiku to naravno nije dovoljno, niti mu je trebalo jer mu mir i prosperitet ne odgovaraju. On je kao svaki diktator obezbjedio i sebe i svoje. Već je odavno milioner i ima vilu na Dedinju. Ima rezervni položaj. Naravno “sve pošteno zaradio”. On jednostavno mora imati neprijatelja kako bi mogao neukom narodu prodavati priču o ugroženosti srpstva, o sebi kao jedinom spasitelju i tako se održavati na vlasti. Jedino Dodik ustrajava na tome da on brani srpstvo od svega i svačega. Vidi neprijatelje i u Slovencu Kacinu (čak mu je protivzakonito) zabranio da dolazi na teritoriju Republike Srspke, vidi neprijatelja u svima i otvoreno i namjerno provocira i zašto ne biti iskren pa reći, bukvalno zajebava i stalno podbada i vrijeđa Bošnjake kao narod i bosanske Muslimane kao vjersku grupu. Onda kad isprovocira čak i blagog Tihića upire prstom i govori kako su Bošnjaci grozni i kako mu “prijete”.

Najbolje ga je opisao “niski predstavnik” Valentin Incko u Vijeću Sigurnosti UN-a kada je rekao da “Dodik prvo napravi problem na nivou BiH pa onda govori kako su u BiH problemi nerješivi”. Plaši Srbe Turcima i lupa gluposti o nekakvoj želji Turske za obnovom Otomanskog carstva. Turke interesuje biznis, i baš ih briga sa kime rade dok zarađuju. Turci su za razliku od nas sposobni napraviti vremensku, istorijsku i psihološku distancu u vezi sa događajima od prije 200 godina. U Istanbulu, Izmiru ili Antaliji recite da ste Srbin i tretiraće vas isto kao Bošnjaka ili Rusa. Pardon, tretiraće vas bolje ako imate više para. To najbolje znaju desetine hiljada Beograđana i ostalih Srba koji su ljetovali prošlog ljeta u Turskoj.

Dodik daje bombastične izjave i plaši narod jer mu uvijek treba neprijatelj. Kada mu ponestane neprijatelja tada će izgubiti vlast. Tada će vjerovatno i odgovarati za sve što je radio dok je bio Car. Njegov problem je što ne zna da mnogi vide da je car go.

I bivši hrvatski premijer Sanader je (nedugo prije pada) na pitanje stanovite novinarke koje se odnosilo na njegov kriminal arogantno odgovorio da “psi laju, karavane prolaze”. Nije prošlo dugo, Sanadera su bukvalno svezanog dovukli u hrvatski zatvor iz Austrije, u koju je pobjegao pred konačno ohrabrenim pravosudnim organima. Tako će i Milorad završiti. Ne uljuljkuj se time što su ovi tvoji poslušnici obustavili istragu, Milorade. Za tvoju informaciju, bolje bi mnogo prošao da su ti sudili (kad su već prebacili predmet onima koji ti ne smiju ništa), pa da su te proglasili nevinim. Tada bi za tebe vrijedila ona “Ne bis in idem”. Ovako, istraga je obustavljena, ali se uvijek može opet početi tamo gdje se stalo. Imaš loše pravne savjetnike.

Čeka se srpski Giovanni Falcone da baci kamen u ustajalu baru zelenu od žabokrečine i lijenosti, nestručnosti i straha, tužilaštva i sudstva RS i BiH. Dok se to ne desi, mnogim prvenstveno Srbima ne preostaje ništa drugo nego da budu siromašni, neškolovani, nezaposleni, i naravno… patrioti. Sretna Nova godina.

Fabula docet…Claude os, aperi oculos – Milorade. (IB op. Pouka je: Zatvori usta, otvori oči!)

(enovine)

Leave a Reply

*

captcha *