Preko 54 države su po navodima jedne privatne organizacije za ljudska prava podržavale tajne zatvore američke tajne službe CIA. Ove zemlje su učestvovale na različite načine, od omogućavanja prostora za tajne zatvore na svom teritoriju; zatvaranjem, ispitivanjem, mučenjem ili zlostavljanjem osoba; pomaganjem u hvatanju i prebacivanju osumnjičenih; dopuštanjem upotrebe svog zračnog prostora i aerodroma za tajne letove kojima su prebacivani osumnjičeni; davanjem obavještajnih podataka koji su pomogli pri tajnom zatvaranju i prebacivanju osoba te ispitivanjem osoba koje su tajno boravile u zatvorima u drugim zemljama.

Po izvještaju Američke organizacije “The Open Society Justice Initiative” imenovane su sljedeće države da su bile umiješane u prljave poslove SAD-a: Afganistan, Albanija, Alžir, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Češka, Danska, Džibuti, Egipat, Etiopija, Finska, Gambija, Grčka, Gruzija, Hong Kong, Hrvatska, Island, Indonezija, Iran, Irska, Italija, Jemen, Jordan, Južnoafrička Republika, Kanada, Kenija, Libija, Litva, Makedonija, Malavi, Malezija, Maroko, Mauritanija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Portugal, Rumunija, Saudijska Arabija, Sirija, Somalija, Španija, Šri Lanka, Švedska, Tajland, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan i Zimbabve.

Tajni zatvori CIA su u prošlosti postali zloglasni zbog mučenja u njima. SAD su ih podigli nakon terorističkog napada 11.septembra. Svojim ponašanjem sve zemlje saučesnice SAD-a prekršile i vlastite i međunarodne zakone, a uz sve to služile su se mučenjem – ne samo protuzakonitom i nemoralnom nego i krajnje neučinkovitom metodom za dobivanje vjerodostojnih informacija.(VIDI)

Vijeće Evrope je već 2006. priložio studiju po kojoj se barem u Poljskoj i Rumuniji nalaze tajni zatvori CIA. U tadašnjoj istrazi Vijeća Evrope je otkriveno: Transportni avioni su imali dozvole da u Atini, Rimu i Pragu sipaju gorivo.

Na ovaj način 136 osoba, za koje je dokazno, nepravedno je mučeno i protivzakonito tajno zatvarano. Italija je još uvijek jedina zemlja u kojoj je sud kazneno progonio i osudio zvaničnike za učestvovanje u takvim operacijama. Vrhovni sud Italije osudio je 23 Amerikanca saradnika CIA-e, u odsustvu, i nikada nisu bili u pritvoru u Italiji. Ako dođu u Evropu preti im rizik od hapšenja. Među osuđenima je bivši šef stanice CIA u Milanu Robert Seldon Lejdi koji je osuđen na devet godina zatvora. Ostali su osuđeni na sedmogodišnje zatvorske kazne.Kanada je jedina objavila službeno izvinjenje jednoj žrtvi protivzakonitog tajnog prebacivanja i mučenja u Siriji, a osim Kanade samo su još Australija, Švedska i Velika Britanija žrtvama takvih (ne)djela dale određenu materijalnu odštetu.

U u Frankfurtu, Ramštajnu i Palma de Majorci ali i Larnaci (Kipar) Indžirliku (Turska), Bakuu (Azerbejdžan) zadržavala se posada navodnih privatnih aviona u pripravnosti. Na takozvanim „pick-up-aerodromima” u Švedskoj, Bosni i Makedoniji zatvorenici su neprimjetno pripremani za transport.U izvještaju je naveden i tajni zatvor u Somaliji pod okriljem CIA-e.

Na kraju izvješća poziva se SAD i sve zemlje koje su učestvovale u tom programu da objave sve podatke o tome, tumačeći kako će im to biti bolje nego da se istina otkrije drugim kanalima i da zbog toga budu dodatno osramoćene.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *