IslamBosna.ba- U razgovoru za agenciju Anadolija, na marginama Generalne skupštine Svjetske unije islamske uleme, šejh dr. Jusuf el-Karadavi je govorio o osnivanju hilafeta, i između ostalog istakao: „Ako u današnjem vremenu želimo uspostaviti hilafet, onda to može biti posredstvom federacije ili konfederacije nekoliko država u kojima vlada šerijat, a ne kako je to ranije bilo.“

On je istakao da postoje velike države čiji broj stanovnika prelazi milijardu ipo, kao što je Kina, a broj muslimana danas u svijetu je oko milijardu i 700 miliona, što znači da bi muslimani mogli napraviti uniju, ali za tako nešto je potrebno postojanje pravednih vladara koji rade sa svojim narodom. I samo takva snaga, savez između vladara i naroda mogao bi dovesti do stvaranja jedne takve unije.

Šejh je istakao da postojanje ekstremnih grupacija među muslimanima je posljedica lošeg stanja, diktature i nedostatka sloboda,  te u takvom stanju muslimanska omladina slijedi ekstremiste, vjerujući da se bore na Allahovom putu, proglašavajući nevjernicima muslimane i ubijajući sljedbenike knjige koji po ugovoru žive u miru među mislimanima. Što je, prema šejhovim riječima, neprihvatljivo i jako opasno, jer islam ne priznaje niti poznaje ekstremizam.

IslamBosna.ba