IslamBosna.ba- Oko 19 kamiona sa turskom humanitarnom pomoći stiglo je u nedjelju u Gazzu, prema palestinskom graničnom službeniku.
Kamioni, sa gotovo 800 tona prehrambenih proizvoda, ušli su na palestinsku teritoriju preko izraelskog graničnog prijelaza Kerim Šalom, kazao je Munir Galban, koji nadgleda palestinsku stranu prijelaza.
Prema Galbanu, pomoć koja se sastoji od brašna, šećera i riže bit će prvo pohranjena u skladištima Ministarstva za socijalna pitanja Gazze prije nego što bude distribuirana najugroženijim stanovnicima.
U četvrtak, gotovo 50 kamiona sa 2.000 tona turske humanitarne pomoći je ušlo na palestinsku teritoriju.
Jusuf Ibrahim, podsekretar Ministarstva za socijalna pitanja, je kazao da očekuju dolazak 400 kamiona humanitarne pomoći.
Prošle sedmice turski humanitarni brod Lady Leyla se usidrio u izraelsku luku Ašdod noseći 11.000 tona humanitarne pomoći- uključujući hranu, odjeću i igračke, namijenjene Gazzi.

Najnoviji priliv turske pomoći Gazzi dolazi u sklopu sporazuma potpisanog prošle sedmice između Turske i Izraela u kojem su se dvije strane složile da obnove diplomatske odnose nakon šestogodišnje pauze.
Turski premijer Binali Yildrim je kazao da je Tel Aviv ispunio sve preduvjete Ankare za normalizaciju odnosa.

IslamBosna.ba