Najstarija očuvana drvena džamija na području Balkana nalazi se u Bužimu. Ova izuzetno vrijedna i značajna građevina uvrštena je na listu kulturno-historijskih spomenika Bosne i Hercegovine. 

Prema natpisu na prednjoj strani džamije koji je novijeg datuma, sagrađena je 1835., a obnovljena 1937. godine. Historičari, međutim, tvrde da se ne zna tačan datum njenog nastanka, jer je poznato da ovakve džamije nisu građane poslije 15. stoljeća. Ono što se zna je da ju je 1838. godine obnovio Vedžhi-paša, tadašnji namjesnik bužimske kapetanije.

Ljepota ovog vjerskog objekta mami poglede prolaznika, a mnogi namjerno dolaze da je vide i fotografiraju. Naravno, džamija i danas služi svojoj svrsi. U njoj se klanja svaki vakat-namaz, a posebno je lijepo u vrijeme ramazana i kada su bajrami.

– Unutrašnjost džamije zadržala je prvobitni izgled, osim stubova koje smo obnavljali. I s vanjske strane smo limom obložili mihrab, koji je od drveta, jer se kroz njega vidjelo vani – objašnjava nam džematlija Ibrahim Šahinović.

Zanimljivo je istaknuti da je džamija preživjela sve ratove koji su se vodili na našim prostorima. Mještani Bužima za to imaju samo jedno objašnjene. Kažu da razlog treba tražiti u Božijem emeru i odredbi koja je štitila ovu građevinu do danas.

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *