Situacija 1:

Tri sedmice nema nekog posebnog dešavanja tipa islamskog predavanja ili tribine. Onda odjednom tri predavanja u jedno te isto veče, a sva tri zvuče interesantno! „Na žalost“, ne mogu se klonirati, te preostaje opcija da izaberem jedno od ta tri. Pitam se, zašto se to organizatori nisu mogli dogovoriti, pa rasporediti ta predavanja u različite dane, recimo, različite subote? Svima bi bilo dobro, jer bi i manjim razruđivanjem publike i potencijal posjećenosti automatski bio veći.

Situacija 2:

Kao posjetioc iz Bošnjačke dijaspore, počesto provedem vremena u BiH. Tako obično poželim da prisustvujem i da se okoristim nekim predavanjem i druženjem u svojoj domovini. Ipak, prvi i glavni problem je kako saznati za takve događaje. Najčešći izvor informacija su socijalni mediji, ali čak i tu je nivo informacija vrlo minimalan, tj. moraš biti ili član neke određene (FB) grupe ili imati „pravog“ frenda da bi do tebe dospjela takva informacija.

Rješenje

Zašto ne bi imali portal na kojim će sve informacije biti dostupne u vidu „event“-kalendara? Tada bi mogli planirati i odlaske u susjedne džemate, te tako bolje graditi ljudske veze, odnosno organizatori bi mogli bolje kooperirati usklađujući termine. Pogledajmo samo kako to izgleda kada ukucamo „events in Wien“ u Googleov pretraživač (pokušajte!). Zar ne želimo tako nešto na nivou medžlisa, opština, džemata, mjesnih zajednica?

Vrlo je lijepo kada se organizuju događaji tipa islamskih predavanja, seminara, promocija knjiga, sportskih aktivnosti i drugih druženja koja služe za zbližavanje muslimana, odnosno sakupljanja novih znanja i iskustava. Otkrijmo ih jedni drugima koristeći moderne tehnologije!

Sizif