IslamBosna.ba- Egipat je zabranio neovlaštenim osobama da održavaju hutbe ili da podučavaju islamu u džamijama kao i na drugim javnim mjestima na osnovu uredbe izdate u subotu .

Uredba, koju je izdao kabinet privremenog predsjednika Adly Mensura, također predviđa novčanu kaznu kao i pritvor za  neovlaštene osobe, naročito ukoliko nose crveno đube koje se povezuje sa univerzitetom El-Azhar.

Službeno naimenovane osobe iz ministarstva vjera će imati ovlaštenja ministarstva pravosuđa da uhapse bilo koga ko prekrši ovu uredbu.

“Narednog petka nijedan imam se neće moći popeti na minber bez dozvole”, saopćilo je ministarstvo na svojoj Facebook stranici. Odluka je donesena kako bi ‘očuvali nacionalnu sigurnost’ navode iz ministarstva.

U aprilu ministarstvo je za 17.000 imama širom zemlje izdalo odobrenja za držanje hutbi tokom džuma-namaza u navodnom nastojanju da zaustave da džamije ‘padnu u ruke ekstremista’. Također objavljeno je da za 12.000 imama nisu izdata odobrenja.

Prema uredbi samo ‘naimenovanim stručnjacima ministarstva vjerskih pitanja i ovlaštenim imamima sa el-Azhara bit će dozvoljena praksa javnog držanja predavanja i vjerskih pouka u džamijama ili sličnim javnim mjestima”.

Neovlaštene hatibe i imame očekuje zatvorska kazna u trajanju do godine dana i novčana kazna do 50.000 egipatskih funti (7.000 dolara). Oblačenje ili omalovažavanje odjevnih predmeta el-Azhara na bilo koji način također povlači istu kaznu.

Dželal Mora, generalni sekretar Stranke Nur, islamske stranke koja je podržala državni udar na predsjednika Muhammeda Mursija, izjavio je da grupa podržava zakon i pozvala je na poštovanje istog.

Ministarstvo vjerskih pitanja drži na oku ovlaštene imame, a državna agencija MENA izvijestila je u subotu da su smijenjena tri imama sa svojih položaja u Minija provinciji. Optuženi su za navodno miješanje vjere i politike.

Selefijama je zabranjeno držanje predavanja u kairskim džamija čak i ukoliko posjeduju dozvolu El-Azhara”, kazao je još u aprilu mjesecu zamjenik ministra za vjerska pitanja, Džabir Taji.

“Selefijski daija Muhammed Hassan ima potvrdu El-Azhara, ali on nije imam prema Ministarstvu za vjerska pitanja, tako da ukoliko bude htio da u bilo kojoj džamiji drži predavanje neće mu biti dozvoljeno”, kazao je Taji.

“Ukoliko bude držao na silu predavanja, ja ću podnijeti zvaničnu tužbu protiv njega”, dodao je Taji.

Ministarstvo za vjerska pitanja je podnijelo veliki broj  prijava za neovlaštena držanja predavanja uključujući i protiv Muhammeda Husseina Jakuba.

Ministarstvo je 20. aprila podnijelo prijavu protiv velikog broja osoba uključujući i Muhammeda Husseina Jakuba i njegove ‘selefijske grupe’.

IslamBosna.ba