Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ investirat će do 2,5 milijarde eura godišnje u četiri “rastuće arapske demokratije”, izjavio je predsjednik EBRD-a Tomas Mirou.

“Naši akcionari su nas ohrabrili da proširimo naše djelovanje na južnu i istočnu oblast Mediterana, dodajući Egipat, Tunis, Jordan i Maroko na listu 29 zemalja, u koje već investiramo”, izjavio je Mirou, tokom govora u Londonskoj školi za ekonomiju.

On je dodao da će se EBRD fokusirati uglavnom na razvijanje privatnog sektora u arapskim demokratijama u razvoju. Prema njegovim riječima, EBRD može da širom čitave južne i istočne oblasti Mediterana investira čak dvije i po milijarde eura godišnje.

On je dodao da bi za svaki euro koji EBRD uloži u ovaj projekat u prosjeku trebalo da privuče više od dva eura iz privatnog sektora, tako da bi uloženih 2,5 milijardi eura moglo značiti sedam do osam milijardi eura ukupnih investicija.

“Ovo je novac koji može napraviti ogromnu razliku, ali treba da bude jasno da je to samo dio velike količine sredstava, koja su neophodna za modernizaciju ekonomija, kao i za njihovo dovođenje u globalni lanac snabdijevanja”, rekao je Mirou.

Portparol EBRD-a precizirao je da banka očekuje da će “postepeno tokom naredne dvije ili tri godine” dostići investicioni cilj od 2,5 milijardi eura. Organizacija EBRD-a sa sjedištem u Londonu, u vlasništvu je 61 zemlje, kao i Evropske komisije i Evropske investicione banke.

Ova institucija, koja investira u u privatna preduzeća zajedno sa komercijalnim partnerima, djeluje u 29 zemlje, od centralne Evrope do centralne Azije, uključujući Mađarsku, Kazahstan, Rusiju i Tursku.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *