IslamBosna.ba– Egipatska fudbalska legenda Muhammed Ebu Trika je dobio u nedjelju ovacije tokom svečanosti dodijele alžirske Zlatne lopte nakon što je održao govor u znak podrške Palestini i arapskom jedinstvu.
Penzionisani egipatski defanzivni igrač održao je propalestinski govor nakon što je objavljeno da je igrač Leicester City-ja, Rijad Mahrez proglašen najboljim fudbalerom Alžira za 2015. godinu.
“Pitanje koje će uvijek ujedinjavati arapski svijet je palestinsko pitanje i očiti neprijatelji muslimana i Arapa”, kazao je Ebu Trika.

“Napisao sam u svome testamentu da želim da me ukopaju sa majicom ‘Suosjećam sa Gazzom’ kada umrem”, dodao je on.

Nakon što je 2008. godine postigao gol protiv Sudana tokom Afičkog kupa nacija, Ebu Trika je podigao svoj crveni dres reprezentacije kako bi otkrio bijelu majicu na kojoj je bilo napisao “Suosjećam sa Gazzom’ u znak protesta protiv izraelske desetodnevne blokade Pojasa Gazze.
Ebu Trika uživa veliku popularnost među Egipćanima i Arapima, ne samo zbog svojih fudbalaskih vještina već također i zbog svoje filantropije i humanitarnog stava.
Čak i u Alžiru, koji je egipatski najveći fudbalski rival, Ebu Trika ima veliki broj pristalica.
U decembru mjesecu, egipatski sud je odlučio da zaplijeni imovinu Ebu Trike nakon što je žalba protiv odluke o zamrzavanju imovine podnesena u maju.

“Mi smo došli do bogatstva koje može biti u našim rukama, a ne u našim srcima, tako da naša srca ne mogu zaplijeniti bez obzira šta da zaplijene. Ostat ću u ovoj zemlji i nastavit ću da radim za njen boljitak”, napisao je on na zvaničnom Twitteru i Facebooku.
Ovaj tridesetsedmogodišnji vezni igrač, koji je postigao 40 golova za Egipat- je javno podržavao svrgnutog predsjednika i vođu Muslimanske braće Muhammeda Mursija tokom izbora 2012. godine, a provladini mediji su ga u više naravrata opužili da je član zabranjene Muslimanske braće.

IslamBosna.ba