Nakon dva rata i 15 godina krvavog konflikta Rusija je objavila kraj svoje “antiterorističke operacije” u Čečeniji. Na površini, ovo se čini kao pobjeda za Kremlj. Službena ruska verzija ide otprilike ovako: Nakon godina teške borbe, teroristička prijetnja u Čečeniji je neutralizirana. Čečenska republika je ponovo u stanju mira, i obnova zemlje je u punom zamahu. Mladi čečenski promoskovski “predsjednik” Ramzan Kadirov rekao je ono što i ruska televizija.Nije se desio niti jedan teroristički napad u 2008. godini, izjavio je. Narod Čečenije je davno zaboravio na rat. Mi se razvijamo, gradimo i obnavljamo ekonomiju republike. Prema tvrdnjama Kadrova ne postoji više od 50-80 pobunjenika, koji se još uvijek nalaze u planinama.

Katastrofa

Prvi ruski rat u Čečeniji, sredinom 90-ih, bio je katastrofa. Hiljade loše obučenih ruskih vojnika je ubijeno kada su pokušali silom preuzeti ovu muslimansku republiku. Nakon dvije godine Moskva je bila prisiljena da pregovara o primirju.

U 1999. godini tadašnji premijer Vladimir Putin pokrenuo je drugu masivnu ofanzivu. U velikim borbama čečenski glavni grad Grozni je pretvoren u ruševine. Više od trećine čečenskog stanovništva je izbjeglo. U 2002. godini UN je proglasio Grozni “najrazorenijim gradom na Zemlji.”

Ali, u isto vrijeme, strategija Kremlja se promijenila. Ključ je bio u prebjegu Moskvi nekoliko moćnih vođa čečenskih klanova. Najvažniji je bio Ahmed Kadirov, bivši muftija čečenske republike. U 2003. godini on je postao predsjednik Čečenije. Njegova taktika je bila da razjedini pobunjenički pokret. Onima koje je mogao ubijediti, ili kupiti, ponuđena je amnestija, te posao u čečenskim sigurnosnim snagama. One koje su odbili su počeli progoniti i ubijati. Godinu dana kasnije Ahmed Kadirov je ubijen u eksploziji bombe na fudbalskom stadionu u Groznom.

Nemilosrdan nasljednik

a20051110301_lNa njegovo mjesto Moskva je postavila njegovog sina Ramzana. Bivši pobunjenički borac (prema sopstvenim tvrdnjama, jer vođe čečenskog pokreta otpora ne sjećaju se njegovog učešća, niti učešća njegovog oca u borbama protiv Rusa op.prev), sa vrlo malo obrazovanja, Ramzan Kadirov se dokazao kao brutalni eksponent i borac za moskovske ciljeve. Komandovao je privatnom plaćeničkom armijom poznatom kao “kadirovisti”. Optužen je od mnogobrojnih grupa za ljudska prava, poput Memoriala, za sistematska zlostavljanja, otmice, mučenja i ubistva. U zadnjih osam godina hiljade mladih Čečena, muškaraca i žena, je nestalo.

Danas, sa 32 godine, Ramzan Kadirov je čečenski predsjednik. Ovom malom republikom vlada strahom i terorom. Prošle godine grupe za ljudska prava izvijestile su o početku nove kampanje nasilja protiv onih koji se sumnjiče za pomaganje ili namjeru da pređu “pobunjenicima”. Grupe maskiranih revolveraša, prema izvještajima, pale kuće onih familija čiji mladići su “otišli u šumu” (op.prev. priključili se čečenskim borcima za nezavisnost i slobodu).

Sam Kadirov je je na čečenskoj televiziji otvoreno upozorio: Familije onih koji su u šumama su kolaboratori u njihovim zločinima. U isto vrijeme Moskva ulaže stotine miliona dolara u obnovu Čečenije. Glavni grad Grozni se uzdigao iz ruševina velikom brzinom. U centru je nova velika džamija, jedna od najvećih u Europi.

Problem ostaje

Ali ako su Moskva i njihovi lokalni saveznici “uspjeli” u pacifiziranju Čečenije, njihovi problemi su daleko od kraja. Sam Kadirov je priznao da nezaposlenost u Čečeniji iznosi preko 50%. To znači da postoje deseci hiljada mladih ljudi bez ikakvih prihoda i posla. I rat nije završen, već se premjestio na drugo mjesto. Na istoku, u republici Dagestan,nedavno je 21 osoba ubijena u trodnevnoj bici između ruskih trupa i pobunjenika.

Na zapadu, u maloj republici Ingušetiji, nasilno pobunjeništvo je u porastu. Ali postoji još jedna briga za Moskvu. Lokaliziranjem konflikta u Čečeniji Kremlj je razvio golemu ličnu moć Ramzana Kadirova. On često ističe svoju apsolutnu lojalnost svojim mentorima u Kremlju. Ali, u isto vrijeme rukovodi Čečenijom kao svojom imovinom. Neki u Moskvi se pitaju dokle će ta lojalnost trajati.


Napisao: Rupert Wingfield-Hayes
Izvor: BBC
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *