Blizu 11 odsto francuske populacije su muslimani, a 8-9 odsto stanovništva u državama članicama EU takođe je islamske vjeroispovijesti. Ovaj broj će se povećati na 15 odsto u Evropi 2030. godine.

“Kao što je to rekao bivši predsjednik Njemačke, islam je realnost Evropske Unije. Nikuda neće stići zabijanjem glave u pijesak”, kazao je on.

Bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff izjavio je 2010. godine da je islam kao i kršćanstvo dio Njemačke a njegove riječi izazale su kontraverze u Njemačkoj. Tako jasno to do tada niko od političara nije formulirao. U vezi debate da li islam pripada Njemačkoj ili ne predsjednik Joachim Gauck izjavio je prošle godine u intervjuu za njemački magazine Die Zeit da on ne podržava Wulffovu izjavu ali poštuje njegov stav. “Istina je da veliki broj muslimana živi u zemlji. Ono što ću reći je sljedeće: Muslimani koji ovdje žive pripadaju Njemačkoj”, kazao je Gauck. Gauckovo preciziranje u fokus stavlja razliku koja se ne da izbrisati. Islam i Njemačka nisu povezani.

Le Pen je u nedavnom intervjuu kazala da ona nema problem s Turskom, ali da je glavni problem u Francuskoj sve veća “vidljivost” islama. Ona je također rekla da je protiv članstva Turske u EU te da ne može shvatiti zašto Turska traži članstvo u Uniji iz koje svi žele izaći. Priznala je, međutim, da se EU dosad nije korektno odnosila prema Ankari.

“Bilo bi znatno korisnije da su pokušali razumjeti pravu poruku islama: mir, bratstvo, naklonost. Kriza kroz koju prolazi Evropa je jasan pokazatelj da nisu na pravom putu”, kazao je Bagis pozivajući blok da brani svoje vrijednosti. “Gospođi la Pen ne treba da iskorištava. Umjesto toga trebala bi da komunicira sa francuskom javnosti. Ona i ljudi poput nje bi trebali shvatiti da igranje politike preko leđa Turske više ne funkcioniše”, zaključio je on.

Agencije/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *