IslamBosna.ba- Egipćani koji žive u provinciji Matruh imaju mogućnost da osvoje jednu od 500 besplanih umri ukoliko glasaju na predstojećim predsjedničkim izborima, prenio je jučer El-Masrijun.

Svako ko glasa na izborima ima mogućnost da bude izabran da otputuje na besplatnu umru, kazao je zvaničnik. Lokalni preduzetnici će finansirati inicijativu.

Besplatne umre dolaze usred poziva na bojkot izbora jer su potencijalni protivnici pučističkog generala Abdelfettaha es-Sisija ili u pritvoru ili su bili prisiljeni povući svoju kandidaturu na predstojećim izborima.

Bivši premijer Mubarakovog doba, Ahmed Šefik i Sami Anan, načelnik generalštaba egipatske vojske se nalaze među onima koji su bili prisiljeni da odustanu od planiranih kampanja.

Trinaest lokalnih i međunarodnih grupa za ljudska prava je osudilo prošle sedmice predsjedničke izbore, rekavši kako neće biti niti slobodni niti pošteni.

“Egipatska vlada tvrdi da je u ‘demokratskoj traziciji’, ali se udaljava sa svakim izborima”, navele su grupe u zajedničkom saopćenju.

Izborno povjereništvo zemlje je obećalo da će voditi izbore ‘prema načelima neovisnosti, transparentnosti i objektivnosti’.

IslamBosna.ba