IslamBosna.ba- Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo danas postići saglasnost o osudi pokušaja državnog udara, nasilja i nemira u Turskoj jer je Egipat bio protiv saopćenja u kojem se pozivaju sve strane da “poštuju demokratski izabranu vlast”, izjavile su diplomate.

U nacrtu teksta, čiji je autor SAD, izražena je duboka zabrinutost zbog situacije u Turskoj i pozvane su strane  da iskažu uzdržanost, izbjegnu nasilje ili krvoproliće. Upućen je i poziv za hitno okončanje krize i povratak vladavine prava.
Saopćenja u Vijeću sigurnosti UN-a moraju biti usvojena konsenzusom svih 15 članica.

Diplomate, koje nisu željele biti imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Vijeće sigurnosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.
Egipatska misija u UN-u nije odmah odgovorila kada je od nje zatražen komentar na protivljenje.
Miloni osoba su izašli na ulice i trgove Turske kako bi sprijeili pokušaj vojnog udara u subotu. Ljudi su jurišali na tenkove, razoružavali vojnike koji su stali uz udar i povratili kontrolu nad institucijama nakon što se na stotine pučističkih vojnika predalo.
Egipatski predsjednik Abdelfettah es-Sisi je bivši general koji je 2013. godine vojnim udarom zbacio demokratski izabranog predsjednika Muhammeda Mursija. Veliki broj zemalja, uključujući i Tursku osudilo je vojni udar kojeg je sproveo sadašnji predsjednik Egipta i iskazali su podršku Muslimanskoj braći.

IslamBosna.ba