IslamBosna.ba- Najviši egipatski vjerski autoritet još jednom se usmjerio na turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, ovog puta zbog navodnih planova da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

Dar el-Ifta’ (Vijeće za fetve) je osudila planove kao ‘propagandu’ i nastavak onoga što su nazvali ‘okupacijom’ Istanbula.

Aja Sofija je prvobitno izgrađena kao crkva u šestom vijeku, a 1453. godine pretvorena u džamiju, kada su Turci zauzeli tadašnji Konstantinopolj.

To je i ostala skoro 500 godina, dok je nova Republika Turska, pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, 1931. godine nije pretvorila u muzej i zabranila u njoj sve vjerske službe – i kršćanske i muslimanske.

Upisana je u listu kulturne baštine UNESCO-a 1985. godine.

“Pitanja pretvaranja Aje Sofije u džamiju je pokrenuto prije nekoliko decenija, ali je ono ostalo alatka i propagandno oružje u rukama različitih političara u njihovim kampanjama za privlačenje glasača, posebno vjernika”, navela je Dar el-Ifta u svome saopćenju.

Osuda osmanske ‘okupacije’ je izazvala kontraverze među muslimanima, a većina muslimana vjeruje da su Osmanlije bili legitimni vladari posljednjeg islamskog halifata.

Dar el-Ifta, jedna od najstarijih i najutjecajnih tjela, odgovorna je za izdavanje fetvi, vjerskih odredbi, po svim pitanjima ibadeta i života.

Saopćenje je posljednja manifestacija žestokog rivalstva Turske i Egipta otkako je 2003. godine pučistički general Abdelfettah es-Sisi preoteo vlast od prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, i saveznika Turske, Muhammeda Mursija.

Početkom ove godine, Dar el-Ifta se usmjerila na Tursku zbog popularnih televizijskih emisija, navodeći da su serije poput ‘Uskrsnuće: Erturul’ i “Dolina vukova’ dio Erdoanovih nastojanja da oživi Osmansko carstvo.

Erdoan i njegove pristalice ‘izvoze ljudima i narodima ideju da su oni vođe halifata, odgovorni za podršku muslimanima širom svijeta i da su njihov spas od zuluma i nepravde dok istovremeno nastoje implementirati Šerijat.’

Iako je muslimanima povremeno dozvoljeno da klanjaju na mjestu UNESCO-ove baštine, u Turskoj je pitanje pretvaranja Aja Sofije u džamiju jako kontraverzno.

Prethodni pokušaji obavljanja namaza su doveli do tenzija sa Grčkom, koje su posljednjih godina jako česte zbog pitanja migranata.

Predsjednik Turske je po navodima lokalnih medija prošle sedmice naredio da se sprovede studija pretvaranja muzeja u džamiju, njihove navode vladajuća stranka je negirala.

IslamBosna.ba