IslamBosna.ba-Devetogodišnje dijete će se naći pred vojnim sudom u egipatskom gradu Fejumu nakon što je navodno napalo snage sigurnosti i zapalilo električne transformatore, kazala je rodbina i grupa za pravnu podršku za Daily News Egypt.

Djetetu, koje Daily News Egypt ne može imenovati, će se suditi zajedno sa njegovim ocem Magdijem Muhammedom Talibom, inženjerom i bivšim zvaničnikom vlade. Otac je kako navode upao u nevolje nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Muhammeda Mursija.

Daily News Egypt je razgovarao sa Talibovim bratom Ebu Abida, koji navodi da je bivši šef  Uprave za puteve i mostove u Fejumu ‘smijenjen sa svoje funkcije nakon državnog udara i proveo je osam mjeseci u zatvoru’ ali je kasnije pušten na slobodu.

Međutim, Talib je ponovo uhapšen 16. januara pod optužbom da je digao u vazduh električne transformatore i napao snage sigurnosti. Dok je samo Talib zatvoren, optužba se odnosi i na njegovog devetogodišnjeg sina. Ebu Abida navodi da očekuju da uskoro i Talibov sin bude uhapšen.

Vjeruje se da je Talib bio član zabranjene Stranke slobode i pravde, političkog krila sada zabranjene Muslimanske braće.

Daily News Egypt je razgovarao sa različitim članovima kampanje i pravne podrške grupi ‘Ne vojnim suđenjima’. Međutim, članovi grupe navode da uža porodica i advokati ne žele da komentarišu jer ‘se u Fejumu svi hapse’.

Uredbom od 27. oktobra koju je odobrio predsjednik Abdelfettah es-Sisi prošireno je djelovanje vojnih sudova. Uredbom je omogućeno da se bilo koji civil može optužiti za napade na ‘javnu i vitalnu’  imovinu, uključujući intalacije poput elektrana, te da im se sudi iza zatvorenih vrata.

Human Rights Watch izvijestilo je  da su u godini nakon revolucije od 25. januara egipatski vojni sudovi vodili istragu ili optužili 12.000 civila, među njima je i 43 maloljetnih osoba.  Advokati i rodbina nisu mogli pristupiti optuženicima prije donošenja presude, a neki su bili u pritvoru do godinu dana, a prijavljen je veliki broj fizičkih zlostavljanja.

Drugi slučaj koji navode iz kampanje je slučaj Muhammeda Ehaba. On je imao 16 godina tokom revolucije od 25. januara, i osuđen je na 15 godina zatvora od strane vojnog suda.

Tokom posljednjih godinu i po dana najmanje 1.000 maloljetnika je zatvoreno prema grupi za ljudska prava ‘Free the Children’. Grupa tvrdi da su čak maloljetnici u dobi od 11 godina često hapšeni tokom sukoba između demonstratora i policije.

U decembru se pojavila vijest da se u zatvoreničkom kampu u grdu Bahna nalazi 600 maloljetnika. Iako ministarstvo unutrašnjih poslova negira, Daily News Egypt je razgovarao sa advokatima porodica čija se djeca nalaze u navedenom kampu i oni potvrđuju priču.

IslamBosna.ba