IslamBosna.ba– Egipatski političar i bivši predsjednički kandidat Hazim Salah Ebu Ismail je pao u komu u zatvoru nakon što su ga napali stražari, saopćila je jučer Stranka slobode i pravde.

Navodeći svoje izvore, Stranka slobode i pravde navodi da je Ebu Ismailovo zdravstveno stanje posljedica ‘napada i udaraca stražara’ u zloglasnom egipatskom zatvoru Škorpion.

Incident sa Ebu Ismailom, ističe stranka, je došao usred kampanje u kojoj je na hiljade zatvorenika, uključujući Ebu Ismaila, započelo otvoreni štrajk glađu kako bi zatražili otkrivanje okolnostima pod kojima je umro predsjednik Muhammed Mursi.

Egipatski Kasacioni sud prošlog mjeseca je potvrdio petogodišnju zatvorsku kaznu Ebu Ismailu i petorici drugih zbog ‘poticanja i blokiranja suda Nasr City-u u decembru 2012. godine”. Sud je odbacio brojne žalbe koje je nedavno podnio Ebu Ismailov advokat.

Ebu Ismailove pristalice su 2012. godine protestovale ispred suda u Nasr City-u, zahtijevajući oslobađanje jednog od pristalica koji je osuđen zbog ‘posjedovanja automatskog vatrenog oružja bez dozvole’.

Ovo je bila treća presuda protiv Ebu Ismaila, nakon što je u aprilu 2015. godine isti sud potvrdio dvije prethodne kazne od sedam godina zatvora zbog ‘krivotvorenja majčinog državljanstva’, kao i zatvorske kazne do jedne godine zbog ‘vrijeđanja pravosuđa u decembru 2014. godine’ jer nije priznao nadležnost suda.

Prilikom kandidovanja za predsjednika Egipta, Ebu Ismail je tvrdio da je njegova rahmetli majka imala samo američku zelenu kartu, međutim, na osnovu pisanja New York Timesa došlo se do informacija da je njegova majka bila američki državljanin, čime je po egipatskom zakonu diskvalifikovan iz utrke za predsjednika Egipta iako ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta nije moglo pružiti dokaz da njegova majka ima dvojno državljansto.
Ebu Ismail je uhapšen samo dva dana nakon svrgavanja i hapšenja Muhammeda Mursija.

IslamBosna.ba