IslamBosna.ba– Prema sigurnosnim izvorima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta odbilo je da liječi zamjenika vrhovnog vođe Muslimanske braće o njegovom trošku uprkos pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja, prenosi New Khalij. Hajrat eš-Šatir boluje od raka debelog crijeva u zatvoru el-Akrab južno od Kaira i očajnički mu je potrebno hitno liječenje.

Egipatske vlasti su optužene za medicinski nemar zbog uskraćivanja pristupa adekvatnom i odgovarajućem liječenju političkim zatvorenicima. Međutim, zvanični Kairo poriče te navode i tvrdi da svi zatvorenici imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Prema TV voditelju Ahmedu Mussi, eš-Šatir je primao ‘medicinsku pomoć’ koja je Zatvorsku upravu mjesečno koštala 20 hiljada egipatskih funti (oko 2060 KM). Musa, koji je poznat po svojim bliskim vezama sa egipatskim sigurnosnim agencijama i političarima, tvrdi da ‘(eš-Šatir) mjesečno jedanput ili dvaput napušta zatvor jer halucinira da ima rak. On traži da se njegovi nalazi obrađuju u privatnim laboratorijima i dobija ono što želi”.

Viši zvaničnik Muslimanske braće se nalazi u zloglasnom zatvoru el-Akrab od vojnog udara sredinom 2013. godine i suočava se sa nekoliko optužbi, posebno zbog ‘komunikacije sa Hamasom’ sa kojima današnja pučistička vlast Egipta, također, komunicira posredujući u mirovnim sporazumima sa Izraelom.  Pored ostalih optužnica, osuđen je na doživotni zatvor u slučaju Mukattam, a za navodno špijuniranje državnih agencija dobio je zatvorsku kaznu od 15 godina.

IslamBosna.ba