IslamBosna.ba- Izvori bliski pregovorima u Kairu navode da egipatska strana namjerno odugovlači postizanje trajnog primirja između palestinskog Pokreta otpora i Izraela, navodi portal arabi21. Oni odbacuju tačku primirja koja bi podrazumijevala prestanak blokade Gazze čime odugovlače postizanje rješenja koje bi zadovoljilo palestinski Pokret otpora.

Oni navode da je njihov izvor koji je želio ostati anoniman kazao je da egipatska strana do sada palestinskoj delegaciji nije predala niti jedan odgovor Izraelaca na uvjete koje su postavili Palestinci; bilo da su ovi odbili ili prihvatili. Sve to se dešava uprkos tome što sutra u 8 sati po lokalnom vremenu ističe trodnevno humanitarno primirje. Prema riječima ovog anonimnog izvora, egipatska strana je obećala da će večeras Palestincima prenijeti odgovore izraelske strane.

Njihov izvor također ukazuje na to da je egipatska strana do ovog trenutka odbacivala odredbu ugovora koja podrazumijeva prestanak opsade Gazze. To je tačka koja može prekinuti pregovore u svakom trenu, jer palestinska delegacija insistira na tome i apsolutno odbacuje povratak situacije na stanje prije posljednje agresije.

Ovakav stav Egipta izaziva čuđenje jer odbacuje mogućnost prestanka blokade Pojasa Gazze u vrijeme kada sve evropske institucije ističu nužnost otvaranja luke u Gazzi pod međunarodnim patronatom.

Ovakav odnos Egipta otvara vrata palestinskom Pokretu otpora da pribjegnu drugim pregovaračkim procesima kako bi ostvarili ciljeve i zahtjeve palestinskog naroda uz svo uvažavanje egipatske strane, jer Pokret otpora ne može ostaviti vremenski krov pregovora otvorenim beskrajno.

Palestinska delegacija je, prema riječima izvora portala arabi21, jednoglasna u svom stavu i ustrajna u sprovođenju ciljeva koji su postali zahtjevi cjelokupnog palestinskog naroda. Kompaktnost palestinske delegacije je povećana nakon velikih demonstracija podrške ovim zahtjevima koji su se održali u Gazzi, ai i najave otpora da je njihova ruka i dalje na obaraču.

U međuvremenu, predstavnici brigade Izuddin el-Kassam danas su posredstvom katarske televizije El-Džezira objavili da će sutra u osam sati nastaviti s napadima na Izrael i da nema govora o produženju primirja ukoliko u toku dana ne bude postignut dogovor o prestanku blokade  Pojasa Gazze.

IslamBosna.ba