IslamBosna.ba- Egipatske vlasti su uvele strožije propise za džamije širom zemlje tokom nastupajućeg mjeseca ramazana, uz pojačan vladin nadzor imama.
Ministarstvo vakufa u pučističkoj vladi Egipta je navelo da će ozbiljno ograničiti broj džamija u kojima je dozvoljeno klanjanje teravih-namaza kao i itikafa, kazavši da džamije moraju biti ‘pogodne za zdravlje i sigurnost’.

U Kairu, sa stanovništvom od preko 17 miliona, ima 247 džamija u kojima je dozvoljen itikaf, dok će se 196 džamija koristi samo za učenje Kur’ana tokom noći.

U priobalnom gradu Aleksandriji, drugom po veličini gradu u Egiptu i u kojem živi 4,9 miliona stanovnika, samo u 19 džamija će se klanjati teravih-namaz.

Prema saopćenju kojeg je ministarstvo objavilo u utorak itikaf je jedino moguć pod nadzorom imama iz ministarstva vakufa ili učenjaka iz džamije El-Azhar.

Izvori iz ministarstva koji su govorili za el-Šark el-Avsat novine ukazuju da taj potez, prvi takve vrste, može biti usmjeren na dalje slamanje pristalica zabranjene Muslimanske braće.

“Ministarstvo je nametnulo ograničenja kako bi spriječilo pripadnike Muslimanske braće ili ekstremnih organizacija da ulaze u džamije ili održavaju sastanke”, naveo je izvor iz ministarstva.

“Šejhovima iz Nur stranke je također zabranjen ulaz”, navodi dalje izvor misleći na selefijsku političku stranku u kojoj su učenjaci koji nisu akreditovani od El-Azhara.

El- Azhar je tijelo koje finasnira država i može se pohvaliti čuvenom džamijom i uglednim univerzitetom. Iako je ustanova tehnički politiki nesvrstana krajem prošlog mjeseca šejh el-Azhara, Ahmed Tajjib, susreo se sa predsjednikom Abdelfettahom es-Sisijem, obećavajući da će izvršiti reforme kurikuluma Univerziteta u cilju ‘ispravljanja vjerske retorike i eliminisanja zabluda u borbi protiv terorizma’.

Ranije ove godine učenjaci sa El-Azhara šetali su pored ministarstva vakufa noseći banere na kojima je pisalo ‘vojska, policija i učenjaci su jedna strana’.

Egipatska vlada pod vodstvom Es-Sisija, koja je na vlasti tek nešto više od godinu dana, sprovela je krvavi obračun nad opozicionim snagama, od kojih su najznačajnija Muslimanska braća, a koji se sada vode kao teroristička organizacija nakon državnog udara od strane vojske pod zapovjedništvom sadašnjeg predsjednika.

Prošle godine, ministarstvo vakufa je preuzelo kontrolu nad nekoliko džamija kojima su upravljala Muslimanska braća, zamjenjujući imame sa učenjacima sa El-Azhara.

U februaru prošle godine vlasti su zatvorile 27.000 islamskih bogomolja širom zemlje, navodeći da bilo kojoj instituciji koja je manja od 80 kvadratnih metara neće biti dozvoljen rad.

Odluka je posebno utjecala na mahalske mesdžide kao i na mesdžide u udaljenim ruralnim područjima, koja su često mala i mimo propisa.

IslamBosna.ba